Egyre feszültebb a helyzet: Vajdaság is belekeveredhet a koszovói konfliktusba? – videó

Egyre feszültebb a helyzet: Vajdaság is belekeveredhet a koszovói konfliktusba? – videó

Egyre csak nő a feszültség Szerbiában és Koszovóban is: Vajdaság elszakadásával riogat a szélsőjobboldali szerb ellenzék, amely tiltakozó megmozdulást szervezett Újvidéken. A Dveri Mozgalom elnöke az eseményen egészen odáig ment, hogy azt mondta, ma még Koszovót, holnap már Vajdaságot kérik majd Szerbiától. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint ez a politika emberek tízezreit vitte korábban halálba.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 23. 07:44

Vajdaságban tüntettek Koszovóért

Újvidék központjában gyűltek össze a szerb jobboldali ellenzék képviselői, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a hatalmi koalíció Koszovó-politikája ellen. Az eseményen több párt és mozgalom is képviseltette magát. A résztvevők először a Szerb Nemzeti Színház épületénél gyülekeztek, majd elsétáltak a Vajdasági Kormány épületéhez.

A tüntetésen Bosko Obradovic felsorolta a követeléseiket is. Először is, Szerbia ne fogadja el a Koszovóról szóló német-francia rendezési javaslatot, mondjon le Aleksandar Vucic elnök és minden szinten írjanak ki rendkívüli választásokat az országban.

kép: Facebook

A Dveri Mozgalom elnöke beszédében úgy fogalmazott: a kormánykoalíció belemegy abba is, hogy Belgrád elfogadja a Pristina által kiadott dokumentumokat, a koszovói nemzeti szimbólumokat, és többé nem ellenzi azt sem, hogy Koszovó csatlakozzon a nemzetközi szervezetekhez.

A pártelnök nemzeti egységfrontba hívta a “patrióta” szervezeteket. A tüntetésen pedig Vajdaság elszakadásának lehetőségét is felvetették.

kép: Facebook

“Ma Koszovót kérik tőlünk, holnap már Vajdaságot fogják” – mondta Obradovic.

LSV: el a kezekkel Vajdaságtól

Már az eseményre szóló meghívókban is hasonlóságokat vontak Koszovó és Vajdaság között a rendezvény szervezői. Ezt a fajta összehasonlítást több helyi párt is elítélte. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) közleményében például úgy fogalmazott: Vajdaság nem lehet az elveszett Koszovó miatti jobboldali frusztrációk gyógyításának helyszíne.

kép: Facebook

“Nem engedjük meg, hogy zavargásokat keltsenek Vajdaságban. A szélsőjobboldal képviselői csak tüzeket tudnak gyújtani, az viszont már kevésbé érdekli őket, hogy abban valaki meghal-e” – szögezi le a párt közleménye.

A Liga hozzátette: a politika, amely a tüntetés alkalmával Újvidék utcáin látható, emberek tízezreit vitte a halálba, milliók életét tette tönkre, valamint porrá és hamuvá változtatta az országot.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Dveri, kosovo, Obradovic, serbia, vojvodina