Egyre kétségesebb Ukrajna amerikai támogatásának fenntartása

Az Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár szerint hazája nem biztos, hogy egy időben el tudja látni Izraelt és Ukrajnát is fegyverekkel.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 12. 17:32

A hadsereg legfőbb civil vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok képes-e egyszerre támogatni Izraelt és Ukrajnát, különösen a 155 mm-es tüzérségi lövedékek szállításával kapcsolatban.

Christine Wormuth, az amerikai hadseregért felelős államtitkár elmondta, hogy a hadseregnek több pénzre lenne szüksége a kongresszustól ahhoz, hogy egyszerre tudja ellátni az izraeli és az ukrán erőket.

Wormuth az Egyesült Államok Hadseregének Szövetsége (AUSA) sajtótájékoztatóján elmondta, „az egyik dolog, ami különösen a lőszerek szempontjából fontos, hogy képesek legyünk egyszerre támogatni az izraelieket és az ukránokat. Azaz a kongresszusnak további forrásokat kell adnia, hogy növelni tudjuk a termelés bővítésére vonatkozó kapacitásunkat, és ki tudjuk fizetni a lőszereket”

Ukrajna felfegyverzése már eddig is Izrael rovására ment. Januárban ugyanis az amerikai tisztviselők elismerték, hogy az Izraelben lévő fegyverkészletükből, amely vészhelyzetekben az izraeli erők számára raktárként szolgál, Ukrajnának szállítottak fegyvereket.

Az országoknak többnyire különböző típusú fegyverekre van szükségük. Izrael nagymértékben támaszkodik az F-16-os és F-35-ös vadászrepülőgépekről és Apache helikopterekről kilőtt precíziós levegő-föld lőszerekre, amelyek közül egyik sincs az ukrán arzenálban. A 155 mm-es tüzérségi lövedékek kérdése, amelyekre mindkét országnak égető szüksége van, azonban valószínűleg nagy jelentőséggel bír majd.

Az Egyesült Államok eddig valamivel több mint egymillió 155 milliméteres lövedéket küldött, vagy ígért Ukrajnának. Ennek jelentős része, kevesebb mint a fele, az Izraelben és Dél-Koreában lévő készletekből származott egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint.

Josh Hawley szenátor hétfőn azt követelte, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyeket azonnal irányítsák át Izraelbe. Mint mondta: „Izrael egzisztenciális fenyegetettséggel néz szembe. Minden Ukrajnának szánt támogatást azonnal át kell irányítani Izraelbe”

Miközben a republikánusok több támogatást követelnek Izraelnek, egyes törvényhozók azt remélik, hogy ezzel egyidejűleg több támogatást tudnak kicsikarni Ukrajna számára is.

A Biden-kormányzat további 24 milliárd dolláros támogatást kért Ukrajnának, a már lekötött 113 milliárd dolláron felül, de a képviselőház republikánus képviselői nem voltak hajlandóak ezt a nemrég elfogadott rövid távú kormányzati finanszírozási intézkedéshez csatolni, miközben egyre nagyobb az ellenállás az Ukrajnára fordítandó forrásokkal szemben.

NAGYVILÁG

Címkék:

israel, united states of america, weapons