Egyre kevesebb amerikai támogatja Ukrajnát

A nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint egyre kevesebb amerikai lelkesedik Ukrajna korlátlan támogatásáért.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 10. 12:26

A Reuters/Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az amerikaiak körében növekszik a további fegyverek Ukrajnába küldését ellenzők csoportja, arányuk május óta hét százalékkal nőtt.

A csütörtökön közzétett felmérés azt jelzi, hogy az Ukrajna iránti támogatás csökkenőben van, hiszen míg májusban az amerikaiak 46 százaléka támogatta a fegyverek szállítását az országba, most már csak 41 százalékuk támogatna egy ilyen kezdeményezést. Ezzel szemben májusban az amerikaiak 29 százaléka ellenezte a fegyverek küldését, de ez a szám megugrott, és most 35 százalékon áll.

A pártszimpatizánsokat tekintve erős törés tapasztalható, mivel a megkérdezett demokraták 52 százaléka továbbra is támogatja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának. Ezzel szemben a republikánusoknak csak 35 százaléka.

Elizabeth Hoffman, a Center for Strategic Studies kongresszusi és kormányzati ügyekért felelős igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a csökkenő támogatás negatívan hat a kongresszusi támogatásra, és végül a további segélycsomagok kilátásaira.

A demokrata tisztségviselők, élükön Joe Biden elnökkel, valamint egyes republikánusok támogatásával az Ukrajnának nyújtott további segélycsomagokat támogatják, jelenleg a Biden-kormányzat további 24 milliárd dolláros segélyt adna Ukrajnának – az 113 milliárd dolláron felül.

A korábbi elnök, Donald Trump ezzel szemben többször is megfogadta, hogy elnökké választása esetén véget vet az ukrajnai háborúnak.

„Ha megengedhetjük magunknak, hogy több százmilliárd dollárt küldjünk Ukrajnának, akkor megengedhetjük magunknak, hogy olyan autóiparunk legyen, amely jó megélhetést biztosít, és tisztességes bért fizet a dolgozóinknak, és munkában tartja azokat” – mondta nemrég Trump.

Mike Pence volt alelnök ezzel szemben az Ukrajnának nyújtott segítség folytatása mellett érvelt, júliusban a politikus azt állította, hogy ez az Egyesült Államok érdeke.

„Az ukrán hadsereg támogatása az Amerikai Egyesült Államok érdeke, és a szabadság érdeke is. Nincs kétségem afelől, hogy ha az orosz hadsereg képes lenne lerohanni Ukrajnát, nem telne el túl sok idő, mire átlépnének egy olyan határt, ahová a NATO alapokmányunk értelmében amerikai fegyveres erőinknek harcba kellene vonulniuk” – mondta Pence.

NAGYVILÁG

Címkék:

donald trump, ukraine, united states of america