Egyre lesújtóbb információk szivárognak ki a hadseregről

Az ország korábbi főtábornoka arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának juttatott adományok miatt a hadseregnek 5-10 év masszív felkészülésre lenne szüksége ahhoz, hogy szembe tudjon szállni Oroszországgal.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 29. 12:09

Sir Richard Barrons tábornok, aki 2013-tól a 2016-os nyugdíjba vonulásáig a Közös Erők Parancsnokságának (JFC) vezetője volt, élesen bírálta a döntéshozókat, akik állítása szerint leépítették a hadsereget. A férfi munkája során is rendszeresen kritikákat fogalmazott meg a kormányokkal szemben, mivel saját bevallása szerint nem szenteltek elég figyelmet az ország védelmének.

„A hidegháború idején a hadsereg mindenkor készen állt arra, hogy négy órán belül harcoljon. Amikor a hidegháború véget ért, és az Egyesült Királyságot nem fenyegette egzisztenciális veszély, mindez megszűnt. Most öt-tíz évre előre kell értesülnünk egy meglepetésszerű orosz támadásról, hogy kezelni tudjuk azt. Ez nem egy jó helyzet, és mélységesen kiábrándítónak tartom”

– mondta a tábornok.

Összehasonlításképpen: az Orosz Föderációnak mintegy 1 350 000 katonája, több mint 30 ezer páncélozott járműve és körülbelül 12 500 harckocsija van, míg az Egyesült Királyság mindössze 137 ezer aktív katonája van a személyzettel együtt, és mindössze 5015 páncélozott járművel illetve 227 harckocsival büszkélkedhet. A brit Királyi Haditengerészet sem büszkélkedhet nagy tengeri fölénnyel, ugyanis mindössze 70 hajóval rendelkeznek, szemben a 605 orosz hadihajóval.

A múlt héten Rishi Sunak miniszterelnök kormánya ígéretet tett arra, hogy a következő két év során további 5 milliárd fontot fordít a védelemre, ez azonban messze elmarad attól a 11 milliárd fonttól, amelyet állítólag Ben Wallace védelmi miniszter kért.

Sir Richard Barrons megjegyezte, hogy az 5 milliárd font nem fordítaná vissza a hadsereg képességeinek csökkenését, amely várhatóan tovább csökken 3000 katonával, mivel a pénz majdnem teljes egészét már a nemzet nukleáris fegyverekkel felszerelt tengeralattjáróinak korszerűsítésére és az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt kimerült lőszerraktárak feltöltésére szánták.

„Ez valószínűleg arra utal, hogy a kormány nem igazán érti. Az általam és mások által látott kockázatokat a miniszterelnök és a kancellár nem fogadja el. Ők megelégednek azzal, hogy a pénzünket egy sor más dologra költik, és csak később aggódnak a védelem miatt. Még mindig a régi modell szerint dolgozunk” – tette hozzá a férfi.

Az ukrajnai háború ellenére a NATO által a hét elején közzétett adatokból kiderült, hogy Nagy-Britannia védelmi kiadásai a 2021-es GDP 2,25 százalékáról tavaly 2,16 százalékra csökkentek.

NAGYVILÁG

Címkék:

army, defense forces, russia, united kingdom, war