Egyre több baloldali szavazó voksolna Zemmour-ra és Le Pen-re

Egyre több baloldali szavazó voksolna Zemmour-ra és Le Pen-re

Egy friss felmérésből az derül ki, hogy a baloldali szavazótábornak több mint a fele továbbra már nem kíván a baloldali jelöltekre voksolni, egyre többen a jobboldali elnökjelöltek felé tendálnak, Le Pen a fiatalok körében különösen népszerű.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. NOVEMBER 12. 13:25

Érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet a Le Nouvel Observateur című francia politikai hetilap, a megbízásából az Odoxa által készített felmérésből ugyanis az derül ki, hogy a baloldali francia szavazók 55 százaléka nem kíván a baloldali jelöltekre voksolni.

A felmérés rávilágít, hogy míg 1995 óta a baloldali szavazótábor 49 százaléka már az első fordulóban baloldali jelöltre voksolt, addig ez a tendencia mára megtorpant. A baloldali tábor azon tagjai ugyanis, akik 1995 óta legalább egy alkalommal valamelyik baloldali jelöltre szavaztak az elnökválasztáson, most már másképp vélekednek. Mindössze 32 százalékuk látja úgy, hogy baloldali jelöltre szavazna, 40 százalékuk pedig olyan jelöltre kíván voksolni, aki nem baloldali. 28 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy tartózkodni kíván. A felmérésből az is kiderül, hogy ha csak azokat a baloldali szavazókat vesszük számításba, akik a válaszaik alapján biztosan urnához járulnak majd, akkor meglepő módon csupán a 45 százalékuk szavazna baloldali jelöltre, 55 százalék pedig másra kíván voksolni.

Ami a másik jelöltet illeti, Marine Le Pen, Éric Zemmour és Emmanuel Macron a legnépszerűbbek, a jelenlegi államfőnek 24 százalék szavazna bizalmat, ám szorosan a nyomában van a jobboldal két legnépszerűbb politikusa, Le Pen és Zemmour 20 százalékkal, ami úgy oszlik meg, hogy jelenleg 11 százalék támogatja Le Pen-t, Zemmour-t pedig 9 százalék.

Arra a kérdésre, hogy ha a választások jövő vasárnap lennének, kire szavaznának, szintén a fent említett három politikust említették a legtöbben. A jelenlegi államfő, Emmanuel Macron 25 százalékot kapna, Marine Le Pen 18 és 19 százalék között áll, Éric Zemmour pedig 14 és 14,5 százalék között mozog.

Az Odoxa elnöke, Gaël Sliman elmondta a Le Nouvel Observateur kérdésére, hogy a magánszektorban dolgozók és a fizikai munkások által alkotott szavazótábor az, ahol a legszembetűnőbb a baloldaltól való elpártolás. Míg a vállalkozóknak előzőleg 52 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az első fordulóban baloldali jelöltre voksolnának, addig ez a szám mára lecsökkent 25 százalékra, ami kevesebb, mint a fele a korábbi adatnak. Ami a fizikai munkásokat illeti, ott még markánsabb a csökkenés, 48 százalékról ugyanis 20-ra esett vissza azoknak a száma, akik baloldali jelöltre voksolnának, ami 60 százalékos zuhanást jelent.

A támogatott jelölt tekintetében jelentős eltérés van a szavazók életkorát tekintve is, ugyanis a 18 és 34 éves szavazótábor tagjai körében Marine Le Pen a legnépszerűbb, 25 százalékuk rá szavazna, őt követi Emmanuel Macron 24 százalékkal, majd holtversenyben a harmadik helyen áll az Engedetlen Franciaország párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon és a jobboldali Éric Zemmour 13 százalékkal.

A 65 éves és annál idősebb szavazók 31 százaléka Macronra voksolna, az államfőt követi 21 százalékkal a republikánus Xavier Bertrand és itt is Éric Zemmour áll a harmadik helyen 13 százalékkal.

Az Odoxa vezetője, Gaël Sliman véleménye alapján a baloldali jelöltek annak köszönhetik szavazótáboruk lecsökkenését, hogy a választók közös jellemzője, hogy a gazdasági és társadalmi kérdéseket előtérbe helyezik a társadalom kihívásaival szemben, mindeközben pedig a baloldal jelenlegi jelöltjei esetében úgy tűnik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a wokizmusra, a radikális feminizmusra vagy az őslakos kultúrák értékelésére összpontosító ideológiára, ami miatt az egykori szavazóik elpártoltak tőlük.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, poll, president election