Elhagyhatják a nemekre vonatkozó névmásokat az iskolákban

Elhagyhatják a nemekre vonatkozó névmásokat az iskolákban

A fővárosi diákok nemsokára kérhetik, hogy ne a nemüknek megfelelő névmással hivatkozzanak rájuk az iskolai bizonyítványokban és egyéb dokumentumokban.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 16. 10:46

Tovább fokozza a gender lobbit Berlin, a német főváros szenátusa ugyanis úgy döntött, hogy a jövőben a berlini tanulók maguk dönthetik el, hogy hogyan hivatkozzanak rájuk az iskolai dokumentumokban.

„Ha van olyan kívánság, hogy a nemi identitással kapcsolatban semlegesen szólítsanak meg valakit, a tanároknak ezt tiszteletben kell tartaniuk”

mondta a szenátusi adminisztráció szóvivője. Az iskolában eddig a hímnemű „er” és a nőnemű „sie” névmásokat használták a nyelvtani szabályoknak megfelelően, most azonban a diákok ezt megtagadhatják. A mostani tanév végééig kell erről kérelmet benyújtania a diákoknak, az új szabályok tehát az új tanévtől kezdve kell követni. Sokan azonban bírálják a szenátus döntését. Axel Jürs, a Tempelhof kerületben található Johanna Eck középiskola igazgatója úgy véli, hogy túl sok nehézséggel járhat a dokumentáció azok miatt, akik nem tudják meghatározni a nemüket.

Az iskola vezetője szerint ennél sokkal fontosabb lenne a nemsemleges mosdók kialakítása az iskolákban. Ennek megtervezése érdekében a „Diákképviselet” tagjai február végén találkozót tartanának a Szövetségi Családügyi Minisztériumban.

Berlin az utóbbi hónapokban magasabb fokozatba kapcsolta a gender lobbit. A fővárosban nyílik meg ugyanis az ország első LMBTQ óvodája. A pedagógusoknak vagy a leszbikus és meleg közösség tagjainak kell lenniük, vagy nagyon jó ismeretekkel kell rendelkezniük erről a közösségről. Ők fogják majd megtanítani az 5-6 éves gyerekeket arra, hogy milyen életet élnek a homoszexuálisok, a leszbikusok, a transzneműek és az interszexuálisok. A projektet a Berlini Meleg Tanácsadó Szolgálat kezdeményezte, amely egy többgenerációs házat szeretne napközi otthonná alakítani.

“Önmagában a mi koncepciónk ugyanaz, mint más napközi otthonoké. De a queer életmódot sokkal láthatóbbá kell tenni a gyerekek számára, például olyan könyvek által, amelyekben két férfi szerelmes lesz, és nem csak herceg és hercegnő”

mondta egy lapinterjúban Marcel de Groot ügyvezető igazgató, aki szerint mindez megkönnyítené az óvodás gyerekek számára, hogy felismerjék és felvállalják a homoszexualitásukat. Az intézményben egyébként a tervek szerint 93 gyereknek biztosítanak helyet, ebből több mint hatvan férőhely már el is kelt.

A meleg és leszbikus óvoda azonban nem nyithatja meg kapuit anélkül, hogy ne lenne körülötte óriási botrány. A kezdeményező Berlini Meleg Tanácsadó Szolgálat igazgatótanácsában ugyanis helyet kapott a 86 éves Rüdiger Lautmann is, akit “a pedofília szószólójaként” emleget a sajtó és a közvélemény. Lautmann tagja volt a Humánus Szexualitás Munkacsoportnak, amely 1997-ben kiadta a “Gyermek és szexualitás” című értekezést, amelyben a következő olvasható:

“Az ember kénytelen óva inteni a gyermekek és felnőttek közötti szexualitástól, még akkor is, ha alapvetően helyesli azt”.

Lautmann emellett 1979-ben részt vett egy olyan indítványban is, amely azt akarta kierőszakolni, hogy ne legyen büntethető az, aki 14 év alatti gyermekek ellen követ el szexuális cselekményeket.

De Groot ügyvezető igazgató ezeket az aggályokat pusztán azzal próbálta elhallgattatni, hogy – állítása szerint – Lautmann nem vesz részt közvetlenül az óvoda napi ügyeiben, ezért feleslegesnek tartja az aggodalmat.

Rüdiger Lautmann egyébként nagyon közel áll a Zöldek nevű kormánypárthoz. A Zöldek delegálja a kabinet megbízottját, Sven Lehmannt, akit tavaly neveztek ki a szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős szövetségi kormánybiztosnak. Lehmann úgy véli, hogy a kinevezése egy igazi forradalom, amire azért volt nagy szükség, mert Németország jócskán elmarad az LMBTQ-emberek jogaiért folytatott harcban.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, germany, lgbtq