Elkerülik a saját belvárosukat a nagyváros lakói

Egy országos kutatás keretében 18 millió mobiltelefon GPS jelének beolvasásával vizsgálták az emberek belvárosba járási szokásai. Azonban a statisztikák lesújtók, egyes városokban ugyanis az emberek többsége kerüli a drogtanyává és hajléktalanszállóvá vált belvárost.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 26. 11:57

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói 18 millió mobiltelefon GPS-helymeghatározási adatait használták fel arra, hogy megnézzék, hányan tértek vissza 62 belváros üzleteibe, bárjaiba és éttermeibe a koronavírus-járvány után. Az új tanulmányból többek között az derült ki, hogy a portlandiek elkerülik saját belvárosukat, sőt, rettegnek tőle.

Az oregoni Portland a 60. helyen végzett a pandémiát megelőző aktivitással összehasonlítva, és csak a kaliforniai San Francisco és az ohiói Cleveland végzett ennél is rosszabb eredményekkel.

Az új közvélemény-kutatási adatok szerint a válaszadók közel 60 százalékának negatív benyomása volt Portland belvárosáról. A terület elkerülésének fő okai a hajléktalanság (66 százalék), a szemét és a graffitik (60 százalék), a vandalizmus és a vagyon elleni bűncselekmények (51 százalék), valamint az erőszakos bűncselekmények (50 százalék) voltak.

A válaszadók 41 százaléka érezte nagyon biztonságosnak, hogy napközben egyedül sétáljon a környéken. Azonban csak a válaszadók 16 százaléka érezte magát nagyon biztonságban, amikor éjszaka egyedül sétált. Közel felük kissé bizonytalannak vagy nagyon bizonytalannak érezte magát éjszaka egyedül,

78 százalékuk pedig azt mondta, hogy tart a fizikai támadásoktól.

A portlandi rendőrség országszerte a demokraták által támogatott Defund the Police, a rendőrség finanszírozásának csökkentésére irányuló mozgalom áldozata volt. A városvezetés 2020-ban 15 millió dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését, ami azonban visszafelé sült el, ugyanis azóta rekordot döntött a gyilkosságok száma és az egekbe szökött a bűnözés az egész városban.

NAGYVILÁG

Címkék:

defund the police, democrats, united states of america