Elszabadult az erőszak a norvég iskolákban

Elszabadult az erőszak a norvég iskolákban

A norvég iskolákban az erőszak és a fenyegetések számának növekedése sokkal nagyobb mértékű, mint azt korábban elismerték.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 15. 04:50

„Néha inkább érzem magam biztonsági őrnek, mint pedagógusnak” – állítják tanárok a norvég általános- és középiskolákban, számolt be róla az NRK norvég közszolgálati média. Mint írják, a tanárok munkakörnyezetére vonatkozó felmérést, amely a mindennapi munkában tapasztalható fenyegetésekre, zaklatásra és erőszakra összpontosított, a Resons Analyse végezte.

Az eredmények azt mutatják, hogy

a tanárok erőszakkal, fenyegetéssel és zaklatással kapcsolatos tapasztalatai az általános- és középiskolákban az elmúlt hat évben drámaian megsokszorozódtak.

Tízből hét tanár, vagyis több mint kétszer annyian, mint 2018-ban, válaszolták, hogy az elmúlt évben tapasztaltak fenyegetést vagy zaklatást. Több mint megnégyszereződött azoknak az aránya, akik többször tapasztaltak fenyegetést.

Majdnem minden második tanár tapasztalt fizikai erőszakot, és szenvedett el sérülést egy vagy több alkalommal az elmúlt évben.

Hat évvel ezelőtt ez az arány minden negyedik tanárra vonatkozott.

Ritkán látunk ilyen egyértelmű tendenciákat – jegyezte meg Idar Eidset, a Respons Analyse munkatársa.

A helyzet rosszabbra lett, ez a tendencia nagyon aggasztó. Ezzel a helyzettel nem tudunk tovább együtt élni

– mondta Geir Rosvoll, a Norvég Oktatási Unió vezetője az NRK-nak. Bár a szakszervezet az elmúlt időszakban több visszajelzést is kapott tagjaitól, hogy a kihívások egyre nagyobbak, ezeken az eredményeken ő is meglepődött.

A felmérésben résztvevő tanárok új és ijesztő mindennapokról számolnak be a norvég iskolákban – írja a Document norvég hírportál.

Ez egy válság! A tanulók úgy érzik, hogy nincsenek határai annak, hogy mit szabad tenniük egymással, a felszereléssel vagy a felnőttekkel. Csak az elmúlt évben nagymértékben megromlott a diákok viselkedése abban az iskolában, ahol dolgozom

– számoltak be róla többen is.

Sokan azt is elmondták, hogy nem kapnak elég segítséget a diákok, a megkérdezett tanárok mindössze 3 százaléka véli úgy, hogy iskolájukban jól működő támogatási rendszer segíti az erőszakos, fenyegető és agresszív viselkedésű tanulókat. A tanárok több mint fele azonban azt mondta, nincs ilyen támogatási rendszer az iskolájukban, vagy nem tudja, hogy van-e.

Érdekesség, hogy különösen a fiatalabbakat tanító, és az alsó tagozaton dolgozó tanárok számoltak be arról, hogy a korábbinál gyakrabban vannak kitéve testi sértésnek és erőszaknak.

A felmérésből kiderül, hogy a tanulók közötti erőszak is nagyon elterjedt.

Az elmúlt évben a tanárok 77 százalékának kellett fizikailag beavatkoznia a tanulók közötti erőszakos vagy veszélyes helyzetekben.

Több mint kétszeresére, 7-ről 18 százalékra nőtt azoknak az általános iskolai tanároknak az aránya, akik nagyon vagy meglehetősen veszélyesnek ítélik meg a munkakörnyezetüket.

Kari Nessa Nordtun oktatási miniszter súlyos problémaként jellemzi az iskolai erőszak mértékét. Nordtun most válságtanácskozásra hív mindenkit, aki iskolákkal dolgozik, és azt mondja, kész „minden követ megmozgatni”, hogy megállítsa az egyre terjedő erőszak tendenciáját az osztálytermekben.

NAGYVILÁG

Címkék:

norway, school, violence