Energiatakarékosságot hirdettek a belga kereskedők

Energiatakarékosságot hirdettek a belga kereskedők

A Belga Kereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség döntése értelmében az őszi és téli időszakban példátlan takarékossági intézkedéseket vezetnek be, amire a megugrott energiaárak miatt van szükség.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 21. 15:53

A belga kereskedelmi szektort is elérte az egyre jobban begyűrűző energiaválság. A krízis miatt megemelkedett gáz-illetve villanyár komoly fejtörést okoz az ágazatban dolgozóknak, ezért példátlan intézkedést hozott a Belga Kereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség (Comeos).

A döntés értelmében október 1-től az üzletek fényreklámjait és a kirakatokat is lekapcsolják zárás után egy órával és egész éjjel így is marad. Az élelmiszeripari, valamint a non-food területen és a vendéglátásban tevékenykedő Comeos szövetség vezérigazgatója, Dominique Michel elmondása alapján a szektor tagjai úgy vélik, hogy nincs idő a további késlekedésre, ezért úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a kezdeményezést az energiatakarékosság jegyében. Belga lapértesülések szerint a Comoes tagjai vállalták, hogy az idei őszi és téli időszakban lekapcsolják a boltjuk fényreklámját, továbbá a kirakat és a parkoló világítását. A Comeos tagjai abban is megállapodtak, hogy az üzletek belső hőmérsékletét legfeljebb 19 fokban határozzák meg, becsléseik szerint a fenti intézkedések jelentős megtakarításokat eredményeznek majd.

Dominique Michel szerint a belső komforthőmérséklet egy fokkal való csökkentése 7-8 százalékos, míg a világítás nyitvatartási időn kívüli lekapcsolása 12,5 és 15 százalék közötti megtakarítást tesz lehetővé a belga kereskedelmi szektor számára. A Le Soir nevű belga lap értesülései szerint eddig több tucatnyi belga kereskedő csatlakozott a Responsible Commerce (felelős kereskedelem) elnevezésű akcióhoz, melyben összességében akár több száz szupermarket, divat- vagy szépségközpont, elektronikai és háztartási gépeket árusító üzlet, barkácsbolt, játék- és könyvesbolt érintett.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, nem a belga kereskedelmi szövetség az első, amely a fent említett intézkedéseket meghozta. Franciaországban a kormány döntött úgy, hogy az energiatakarékosság jegyében éjjel 1 és reggel 6 óra között le kell kapcsolni az üzletek fényreklámjait és a kirakatok világítását, Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter júliusban komoly pénzbírságot helyezett kilátásba a rendelkezést megszegő bolttulajdonosok számára. A miniszter elmondása alapján aki az intézkedésnek nem tesz eleget és nem kapcsolja le éjszaka a fényreklámot vagy a bolt világítását, akár 1500 eurós pénzbírságra is számíthat. A francia kormány a fenti rendelkezés mellett további intézkedésekkel azt kívánja elérni, hogy az elkövetkező két évben 10 százalékkal csökkentsék az ország energiafelhasználását. A francia energiaügyi miniszter úgy véli, ez az első lépés, amely lehetővé teszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

 

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

belgium, comeos, energy crisis, lights off earlier, shops