Európa zárva tart

Európa zárva tart

Egész Európában zajlanak az oltások, van, ahol gyorsabban, van, ahol lassabban, de a legtöbb tagállamban még most is kérdéses, mikor lehet újra nyitni. Most az látszik, az áprilisi, húsvéti utazásokat, összejöveteleket és ünnepségeket megint el kell halasztania több országban is.

NAGYVILÁG 2021. MÁRCIUS 18. 10:54

Ha a nyáron nem is, ősszel nyithatnak

Franciaországban 2021. január 16. óta az egész ország területén kijárási tilalom van érvényben, melynek értelmében 18 órától csak az engedéllyel rendelkezők tartózkodhatnak az utcán.

Január 31. óta az Európai Unión kívüli országokból csak halaszthatatlan okból lehet beutazni Franciaország területére, továbbá minden beutazó, függetlenül attól, hogy uniós országból érkezik-e, csak negatív PCR teszt bemutatásával léphet be az ország területére. A korlátozások a kereskedelmet is érintik, február 1. óta zárva vannak azok az üzletek, amelyek alapterülete 20 000 négyzetméternél nagyobb és nem élelmiszert árusítanak, továbbá zárva vannak a vendéglátóipari egységek, szórakozóhelyek és a kulturális létesítmények is.

A nyitásról pedig egyelőre semmi konkrétum nem hangzott el.

Franciaország miniszterelnöke, Jean Castex annak érdekében, hogy felgyorsítsák az oltásokat, és minél hamarabb nyithassanak, bejelentette, hogy március 15-től már a patikákban is oltakozhatnak az emberek. Ez ellen azonban hevesen tiltakoznak a háziorvosok, így ugyanis nekik jóval kevesebb vakcina áll a rendelkezésükre, tehát az oltás valójában nem gyorsul fel.

A francia kormány honlapján közzétett információk alapján az oltási sorrendben az idős emberek és az egészségügyi dolgozók állnak az első helyen, a március 15-i adatok szerint eddig nagyjából 5 millió 300 ezer személy kapta meg az első oltást, a másodikat pedig 2 millió 250 ezer fő.

A kormány által kitűzött cél az, hogy nyárig a felnőtt lakosság kétharmada, vagyis 30 millió ember be legyen oltva a koronavírus ellen, jelenleg azonban alig 11 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre. Az átoltottsági arány országos szinten 3,37 százalék, a legnagyobb arányban beoltott régió 4,9 százalékkal Korzika, a főváros környéki Île-de-France régió azonban 2,6 százalékkal messze elmarad az országos átlagtól.

Belgiumban a kormány becslései alapján a 18 év feletti lakosság 70 százalékos beoltottsága szükséges ahhoz, hogy az ország visszatérhessen a normális élethez. Ez majdnem 6,5 millió beoltott személyt jelent, amit a kormány számításai szerint

szeptemberre érhetnek el.

Az átoltottság tekintetében azonban nem áll valami fényesen az ország, eddig a lakosság 6,93 százaléka, azaz nagyjából 800 ezer fő kapta meg az első adag vakcinát, ám a második oltás esetében ennél jóval rosszabb a statisztika, ezt a lakosságnak csak a 3,45 százaléka kapta meg.

A belgiumi lakóhellyel rendelkező személyek külföldi utazása egyelőre nem engedélyezett, kizárólag halaszthatatlan okból lehet külföldre menni, amit igazolni is kell, és ugyanez vonatkozik a külföldi állampolgárok Belgiumba történő beutazására is.

Akárcsak a franciáknál, Belgiumban is zárva vannak a vendéglátóhelyek, kizárólag elvitelre szolgálhatnak ki, de azt is csak 22 óráig, este 8 óra után azonban csak alkoholmentes italokat adhatnak az éttermek a megrendelt ételek mellé. Zárva vannak továbbá a szórakozóhelyek, mozik, színházak. Csak a könyvtárak, a szabadtéri játszóterek, a múzeumok és az állatparkok vannak nyitva, de 13 éves kor felett kötelező a szájmaszk viselése, amennyiben az előírt távolság nem betartható.

Belgiumhoz hasonlóan a holland kormány is azt tűzte ki célul, hogy a lakosság 70 százaléka be legyen oltva, ám nem bocsátkoztak jóslásokba e téren, mondván, több tényezőtől függ az oltás tempója. A három fő tényezőként egyrészt az elérhető vakcinák mennyiségét jelölték meg, azt, hogy a készleten lévő oltóanyag alkalmas-e minden korosztály számára, valamint az emberek oltakozási kedve is befolyásolja az oltások beadásának a menetét.

Hollandiában február 15-én kezdték a lakosság oltását, először a 18 és 60 év közötti krónikus betegekkel és az otthonukban élő 60 és 64 év közötti személyekkel. Őket követték az egészségügyi dolgozók, március 13-tól pedig az otthonukban élő, mobilis 75 és 80 év közötti idős embereket oltják. Az oltási terv szerint ezután következnek majd a 65 éves és annál idősebb olyan személyek oltása, akik nem mobilisak, majd a 18 és 60 év közötti, egyéb egészségügyi problémákkal küzdő betegek jönnek, utána pedig a 70 és 75 év közötti otthon élő, mozgásra képes személyek következnek.

Ami a külföldi utazásokat illeti, a holland állampolgároknak nincs megtiltva az utazás, de mindenképp arra kérik őket, hogy

ha csak nem halaszthatatlan útról van szó, április 15-ig ne utazzanak külföldre

és ugyanezt kérik a külföldi állampolgároktól is, tehát egyelőre mindenkit arra kérnek, hogy ne lépjen be Hollandia területére, ha nem feltétlenül szükséges.

A Hollandiában az intézkedések március 30-ig vannak érvényben, ezek szerint kijárási tilalom van este kilenc óra és hajnali fél öt között. Zárva vannak a nem alapvető termékeket árusító üzletek, a szórakozóhelyek, a bárok és éttermek, az állatkertek, vidámparkok és a fedett sportlétesítmények és arra kérik a lakosságot, hogy csak akkor utazzanak tömegközlekedési járművön, ha muszáj.

Keleti vakcinák felé is nyitnak, de még bizonytalan a nyitás

Magyarországon március 8-22. között szigorú intézkedések vannak érvényben, bezártak a nem létfontosságú termékeket árusító boltok és egyes szolgáltatások is szünetelnek. Az iskolákban online oktatás van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter március 18-i sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány úgy látja, még nincs itt az ideje a lazításnak, de a következő hetek konkrét terveiről Orbán Viktor miniszterelnök ad majd tájékoztatást pénteken a közszolgálati rádióban.

Szlovákiában jóformán kormányválságot idézett elő a koronavírus-járvány, a négypárti kormánykoalíció közül vannak, akik a miniszterelnök, Igor Matovic lemondását követelik. A visegrádi államban többször is volt országos tesztelés, azonban még ezzel sem tudták elkerülni a katasztrófát. Miután januárban megjelent a brit mutáció az országban, válságos helyzet alakult ki az egészségügyben, ami miatt uniós segítséget is kellett kérnie Szlovákiának.

Eduard Heger megbízott egészségügyi miniszter a keddi járványbizottsági ülés azt mondta, hogy a járványhelyzet mérsékelt javulást mutat országos szinten, így nincs szükség a teljes lezárásra. Ugyanakkor arra figyelmeztetett,

hogy ez nem jelenti azt, hogy a jelenleg érvényben lévő intézkedéseken enyhítenek.

Jövő héttől azonban csökken a feketével jelölt járások száma, amelyekben a legsúlyosabb a járványhelyzet.

Németországban szintén a régiós adatok alapján akarnak dönteni a nyitásról. Ráadásul az országban egyre többen követelnek lazítást. Bár a korlátozásokat fokozatosan próbálják lazítani, a járvány újabb és újabb meglepetéseket okoz.

A korlátozások feloldását attól teszik függővé, hogy az adott területen 100 ezer főre mennyi megbetegedés jut egy hét alatt.

A legjobb esetben, ha végig 50 alatt marad a regisztrált új esetek száma, ott április elejére a kiskereskedelmi üzletek fokozatosan egyre több vásárlót fogadhatnak, fokozatosan nyitnak a sporttelepek, a múzeumok, állatkertek és parkok. Ezután nyithatnak a színházak, mozik és lehet koncerteket szervezni is, valamint kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Lazítások az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban közel 25 millióan megkapták már a koronavírus elleni oltás első adagját, de közülük csak 1,6 millió ember védett teljesen, ennyien kapták meg már a második adagot is. Április közepéig 32 millió embert akarnak beoltani az első adaggal, ebbe a csoportba olyan emberek tartoznak, akik például 50 éven felüliek, egészségügyi és szociális dolgozók, vagy súlyos betegséggel rendelkeznek. Ezután az oltási terv második fázisa szerint július végére további 21 millió embert terveznek beoltani, akik nem tartoznak bele a kritikus csoportokba.

A szigetországban már megkezdődtek a lazítások is. Angliában a diákok visszatérhettek az iskolákba, és a gyakorlati órákat látogathatják az egyetemisták. Most már két, különböző háztartásban élő ember találkozhat szabadtéren, az idősotthonokban lakók pedig egy látogatót fogadhatnak, akit letesztelnek.

Március 29-től tovább lazítanak Angliában, akkor már több háztartásból is találkozhatnak emberek, bár be kell tartaniuk azt a szabályt, hogy maximum hatan vannak. Ekkortól feloldják már az otthonmaradásra vonatkozó szabályt is, ugyanakkor az embereket arra kérik, hogy inkább helyben mozogjanak.

A nyitás újbóli fázisára április közepétől kerülhet sor, erre konkrét dátum még nincsen. Ekkor már kinyithatna minden üzlet, köztük a szépségszalonok is, és az éttermek kintre fogadhatnának vendégeket. Tizenöt fővel lehetne már ekkortól esküvőket tartani, és kinyithatnának az edzőtermek is.

NAGYVILÁG

Címkék:

coronavirus, European Union, lockdown, restrictions, travel, vaccination