Ezek voltak a történelem legsúlyosabb iskola vérengzései

Ezek voltak a történelem legsúlyosabb iskola vérengzései

Sötét foltjai a történelemnek azok az esetek, amikor ártatlan gyerekeket és fiatalokat gyilkoltak meg az iskolákban.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 6. 13:25

Megrengette a világot a szerbiai mészárlás

Az utóbbi napokban felzaklatta a világot a belgrádi iskolai lövöldözés tragédiája. Az ámokfutás során nyolc diák és egy biztonsági őr vesztette életét. A gyanúsított, egy hetedikes diák kézifegyverrel nyitott tüzet társaira és tanáraira. Az áldozatok többsége mindössze 13-15 éves gyerekek voltak.

A rendőrség kiderítette, hogy a fiú azért választotta ezt a napot, mert történelemórájuk volt, amit a bejárathoz közeli teremben tartanak. Egy 9 milliméteres kézifegyvert és egy kisebb kaliberű pisztolyt vett magához az apja széfjéből, továbbá négy Molotov-koktélt is magával vitt. Miután megérkezett az iskolába, először a biztonsági őrt, majd két lányt lőtt le, ezt követően a tanterembe ment, meglőtte a tanárt, majd társai ellen fordította a fegyvert. Ezután ő maga hívta fel a rendőrséget.

A gyilkos fiatal már régóta tervezte a támadást, listát is készített azokról, akiket meg akart ölni.

Bath Township, Michigan

Azonban még a belgrádinál is véresebb mészárlások történtek korábban, a legtöbb ilyen eset az Egyesült Államokban. 1927-ben egy merénylő felrobbantott egy iskolaépületet, amely során negyvennégyen haltak meg és ötvennyolcan sebesültek meg Bath Townshipben (Michigan). Az 55 éves Andrew Kehoe kudarcos életét olyan módon akarta koltani, hogy másokat is meggyilkol. Villanyszerelőként dolgozott az iskola épületében, így minden feltűnés nélkül módja volt aláaknázni azt. Megölte súlyos beteg feleségét, felgyújtotta a farmját, majd időzített robbanószerkezetet helyezett el az iskolaépület északi és déli szárnya alatt is. Fél órával később egy robbanószerrel megrakott teherautót vezetve megjelent az iskolánál és felrobbantotta magát.

Austin, Texas

1966. augusztus 1-jén a 25 éves Charles Whitman a Texasi Egyetem 27 emeletes főépületében lifttel felment a legfelső szintre és 90 percen keresztül több fegyverrel lövöldözött válogatás nélkül, míg végül a rendőrök lelőtték. 15-en meghaltak és 32 ember megsebesült az ámokfutásban. Charles Whitman korábban tengerészgyalogos volt, majd 1961 és 1963 között az egyetem hallgatója lett, de elvesztette ösztöndíját. Mint az később kiderült, Whitman megpróbálta szakember segítségét kérni a mentális problémái miatt, mert érezte, hogy nem tud uralkodni erőszakos fantáziáin. A boncolásakor kiderült, hogy daganattal élt az agyában, a szakértők véleménye azonban megoszlik azzal kapcsolatban, hogy ennek volt-e köze mentális összeomlásához.

Newtown, Connecticut

2012. december 14-én a 20 éves Adam Lanza megérkezett egykori általános iskolájába, ahol hat-hét éves gyerekek lettek a célpontjai. Lanzát korábban kezelték mentális problémákkal, de soha nem mutatott hajlamot erőszakos viselkedésre és azt sem tudni, hogy mi oka volt a tömegmészárlásra. 15 embert hidegvérrel meggyilkolt és több tucatnyian súlyosan megsérültek, sokan közülük örökre hordozzák a sebeiket. 52 éves édesanyja rajongott a fegyverekért, és rendszeresen elvitte fiát a lőtérre. Adam Lanza négy lövéssel megölte alvó anyját, ezután indult el felfegyverkezve az iskolába. Néhány perc alatt megölte az áldozatait: az első osztályos gyerekek a padok alá bújtak félelmükben, de ez nem sok védelmet nyújtott. Amikor Adam Lanza már nem érzékelt mozgást az egyik tanteremben, átment a másikba, ahol agyonlőtte a tanítványait testével védelmező tanítónőt is, aztán magával is végzett.

Roseburg, Oregon

2015. október 1-jén a 26 éves Christopher Harper-Mercer kezében két pisztollyal lépett be az egyik tanterembe. Maga is az intézmény diákja volt és nagyon is jól ismerte azokat, akiket megölt, összesen 9 emberrel végzett és több tucatnyian megsérültek. A szomszéd teremből riasztották a hatóságokat, amikor meghallották az első lövéseket. Néhány perccel később megérkeztek a rendőrök és tűzharc alakult ki a folyosón, amelyben a hidegvérű gyilkos súlyosan megsebesült. Emiatt az egyik tanterembe menekült, majd fejbe lőtte magát. Harper-Mercer édesanyjával élt együtt, összesen 14 lőfegyverük volt otthon, és rendszeres vendégek voltak a közeli lőtéren. A fiatal férfinek beilleszkedési és tanulási problémái voltak a főiskolán, ahol gyanúsan sokat foglalkozott a tömeggyilkosság témájával.

NAGYVILÁG

Címkék:

elementary school, killer, shooting