Ezentúl nem férhetnek hozzá a pornó oldalakhoz a kiskorú franciák

Ezentúl nem férhetnek hozzá a pornó oldalakhoz a kiskorú franciák

A miniszter bejelentése alapján egy életkor-ellenőrző rendszer bevezetésével vennék elejét annak, hogy 18 év alattiak hozzáférjenek a pornó oldalak tartalmához, az intézkedés még az idei évben bevezetésre kerül

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 9. 09:46

A francia vezetés határozottan kíván fellépni annak érdekében, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá a pornó tartalmú weboldalakhoz, erről Jean-Noël Barrot digitális ügyekért felelős delegált miniszter beszélt a Le Parisien nevű lapnak adott nyilatkozatában. A politikus elmondása alapján egy olyan életkor-ellenőrző rendszert vezetnének be, amely minden bizonyossággal megállapítja, hogy a felhasználó hány éves. A rendszer bemutatására még a héten sort kerítenek, maga a rendszer azonban csak szeptembertől kerül bevezetésre.

Jean-Noël Barrot arról is beszámolt a lapnak, hogy a kiskorúak nem kívánatos tartalomhoz való hozzáférését egy úgynevezett digitális tanúsítvány bevezetésével akadályoznák meg, ám ennek a technikai részleteit még nem dolgozták ki véglegesen. Annyi bizonyos, hogy a mostani rendszernél jóval megbízhatóbb módszerre van szükség, mivel jelenleg elég csak rákattintani egy mezőre, igazolandó, hogy a felhasználó nagykorú, vagy esetleg be kell gépelni a születési dátumot, de hitelt érdemlő igazolásra ez nem ad módot. A miniszter elmondása alapján azoknak az oldalaknak, amelyek nem tesznek eleget a feltételeknek, felfüggesztik az elérhetőségét az ország egész területén.

A francia kormány által bevezetni kívánt rendszerhez hasonló intézkedés már korábban bevezetésre került az Egyesült Államok déli részén lévő Louisianában, ahol egy január 1. óta hatályos törvény előírja, hogy a kiskorúakra ártalmas tartalommal rendelkező weboldalra való belépést megelőzően be kell mutatni a személyazonosító okmány másolatát.

A fent említett rendszer bevezetése azonban komoly aggályokat vet fel a személyes adatok védelmével kapcsolatban, ez a probléma felmerült már az Egyesült Királyságban is, ahol egy online biztonságra vonatkozó törvényjavaslattal igyekeznek jobban szűrni a hozzáférést a felnőtt tartalmakhoz, ezt épp mostanában tárgyalja a parlament.

Ami a francia rendszert illeti, Jean-Noël Barrot kiemelte, hogy az intézkedés célja mindenképp az, hogy megőrizzék a weboldalak előtt az internetet használó személy anonimitását.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

block access, france, minors, porn sites