Fasiszta diktátorhoz hasonlították a miniszterelnököt

Két iskolában is olyan dokumentumfilmet mutattak be a gyerekeknek, amelyben a nem rég megválasztott jobboldali miniszerelnököt a fasiszta diktátorhoz, Mussolinihez hasonlították.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 25. 12:16

Az ír rendező, Mark Cousins „March on Rome” című dokumentumfilmje a fasizmus olaszországi felemelkedését vizsgálja az 1920-as évek elején, valamint Benito Mussolini diktátor propagandáját. A film az egykori fasiszta vezetőt Giorgia Meloni miniszterelnökkel és pártjával, a nemzeti-konzervatív Olasz Testvérekkel (FdI) hasonlítja össze.

„Hiszek neki, amikor azt mondja, hogy nem fasiszta, de amit képvisel, az nagyon közel áll a fasizmushoz, és nagyon közel áll a fehér felsőbbrendűséghez, és az összes ilyen dologhoz” – mondta a film rendezője.

Nemrég azonban Chiara La Porta az Olasz Testvérek pártjának képviselőnője Giuseppe Valditara oktatási minisztert kérdezte arról, hogy miért vetítik a dokumentumfilmet Arezzo tartomány legalább két iskolájában, mondván, hogy a film egyértelmű szembeállítást és összehasonlítást mutat Mussolinivel és a fasizmussal, olyan összehasonlításokat, amelyek veszélyesek és helytelenek a képviselőnő szerint.

„Teljesen helytelennek és méltatlannak tartom az ilyen nyíltan bemutatott és rosszul oktató játékfilmeket. Ezért kérdeztem Valditara minisztert, hogy szándékozik-e valamilyen intézkedést tenni annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő ilyen és ehhez hasonló eset más intézményekben” – jelentette ki a képviselőnő.

Luca Ciavattini, a Liga párt tagja támogatásáról biztosította La Portat, mondván, „a Liga mindig is harcolt a politikai visszaélések ellen, amelyeket egyes tanárok az iskolákban elkövetnek, valamint a különböző nemi ideológiák ellen, amelyeket egyre inkább belenevelnek a fiatal diákok tudatába”.

Cousins, a rendező reagált arra, hogy a film vetítése az olasz parlamentben is téma volt. A Twitteren azt írta, „nem minden nap ébredsz arra, hogy azt hallod, hogy rólad beszéltek az olasz parlamentben. A March on Rome egy komoly történelmi mű, amelynek célja többek között a kritikus gondolkodás tanítása. A tanárok jobban ismerik a diákjaik igényeit, mint a politikusok”.

A dokumentumfilm csak egy, a Giorgia Meloni ellen irányuló számos rágalom közül. A miniszterelnököt sorozatos támadások érik azóta, hogy ő lett a kormányfő.

A mainstream média is Mussolinihoz hasonlította Melonit, olyannyira, hogy a baloldali Matteo Renzi volt miniszterelnöknek ki kellett kijavítania a CNN műsorszolgáltatót a témában. „Személy szerint én Giorgia Meloni ellen voltam. Mi mindig is riválisok vagyunk és leszünk, ugyanakkor úgy gondolom, hogy Meloni nem jelent veszélyt az olasz demokráciára. Ő a riválisom, és továbbra is harcolni fogunk egymás ellen, de az az elképzelés, hogy most fennáll a fasizmus kialakulásának veszélye Olaszországban, abszolút álhír, nincs fasizmusveszély Olaszországban”.

NAGYVILÁG

Címkék:

fratelli d'italia, giorgia meloni, mussolini