Fedetlen keblű transzneműekkel újít a Facebook és az Instagram

A Meta feloldotta a csupasz melleket ábrázoló képek tilalmát, azonban a liberalizáció egyelőre csak a transznemű nőkre vonatkozik, a biológiai nők meztelen felsőtestéről készült képeket továbbra is cenzúrázni fogja a Facebook és az Instagram.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 21. 14:19

A Facebook és az Instagram lehetővé teszi a transznemű nők és nem bináris felhasználók számára a topless fotók feltöltését, míg a nőkre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak az új szabályozás szerint.

A döntést a Meta Felügyelőbizottsága hozta meg, egy független szakértői csoport, amely értékeli a vállalat tartalommoderálási és cenzúrapolitikáját. Mark Zuckerberg a testületet a Meta legfelsőbb bíróságaként emlegette.

A testület arra kötelezte a Facebookot és az Instagramot, hogy szüntessék meg a topless nőkről készült képek tilalmát, amennyiben transzneműként vagy nem binárisként azonosítják magukat a felhasználók.

A női mellbimbókat bemutató képek közzététele továbbra is tilos lenne, ha azt egy ciszgender nő posztolja, de megengedett, ha azt egy magát nem binárisnak valló személy teszi ki.

A Felügyeleti Testület döntése azután született, hogy egy transzneműként és nem binárisként azonosított pár két Instagram-posztját eltávolították, mivel mindkét biológiai nő topless volt. A pár fellebbezett, ezek után pedig a tiltást hatályon kívül helyezték.

A női mellbimbókat ábrázoló fényképek tilalma alól továbbra is kivételt képeznek a szoptatásról és a szülésről készült fényképek.

A fotók, amelyek a szabályzat felülvizsgálatát kiváltották, arra irányultak, hogy pénzt gyűjtsenek a magukat transzneműnek tartó nők számára, ugyanis sok transznemű férfinak nincs pénze a kétoldali masztektómiára.

„Folyamatosan értékeljük az irányelveinket, hogy segítsük platformjainkat biztonságosabbá tenni mindenki számára. Tudjuk, hogy többet tehetnénk az LMBTQ+ közösség támogatásáért. Ez azt jelenti, hogy szakértőkkel és LMBTQ+ érdekvédelmi szervezetekkel dolgozunk együtt egy sor kérdésen és termékfejlesztésen” – mondta a Meta szóvivője.

NAGYVILÁG

Címkék:

lmbtq, meta, non-binary, trans