Félnek a hazájukban a franciák, keletre költöznek inkább

Félnek a hazájukban a franciák, keletre költöznek inkább

Míg az idősebb francia állampolgárok nagyobb hányada választ olyan országokat, mint Portugália, ahol több mint 120 ezer nyugdíjas francia állampolgár tartózkodik jelenleg, a fiatalabb generáció a közép- és kelet-európai országokat, például Magyarországot és Csehországot választja áttelepülésre.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 4. 06:17

A francia kormány határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy nyitva tartsa az ország határait a bevándorlók előtt, emiatt pedig évek óta nem látott migrációs hullám sújtja a nyugat-európai államot. A franciák egyre kevésbé érzik magukat biztonságban a saját hazájukban, ahogy hónapról hónapra emelkedik a bűncselekmények száma. Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek 67 százaléka gondolja úgy, hogy félnie kell a szülőföldjén. A felmérés szerint a franciák 15 százaléka állította, hogy az elmúlt két évben agresszió, utcai lopás vagy betörés áldozata lett, míg 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy legalább egy közeli hozzátartozója volt már bűncselekmény áldozata.

Sokan ezért úgy döntenek, hogy elhagyják Franciaországot. A becslések szerint 2022 januárjában több mint 1,6 millió francia állampolgár élt külföldön. Az illetékes minisztérium azonban jóval magasabbra becsüli ezt a számot és közelebb lehet a 2,5 millióhoz, mert nem minden külföldön élő személy regisztrálja a költözését. A Boulevard Voltaire francia hírportál a felmérés kapcsán azt írja, hogy

míg az idősebb francia állampolgárok nagyobb hányada választ olyan országokat, mint Portugália, ahol több mint 120 ezer nyugdíjas francia állampolgár tartózkodik jelenleg, a fiatalabb generáció a közép- és kelet-európai országokat, például Magyarországot és Csehországot választja áttelepülésre.

A cikk szerzője különösen Magyarországról írt, amely állítása szerint a fiatal francia munkavállalók kedvelt célpontja, akik már nem érzik úgy, hogy Franciaországban élni a legjobb nekik. Ezt erősíti meg egy Simon Vesperini nevű francia tartalomkészítő influenszer, aki Magyarországra költözött. Egy másik francia influenszer pedig azt mondja az egyik videójában, hogy

„Számomra az életminőség Magyarországon jobb. Amit Magyarországon meg tudok venni, azt Franciaországban egyáltalán nem tudtam volna megvenni”.

További beszámolók között szerepel Laetitia, egy édesanya beszámolója, aki a koronavírus-járvány idején költöztette át családját Magyarországra. „Nîmes-ben éltem – egy olyan városban, amely néhány év alatt nagyon megváltozott” – mondta a Boulevard Voltaire lapnak, majd hozzátette, hogy

„most már nem aggódom a gyerekeim miatt, akik Budapesten tanulnak, egy nyugodt városban, ahol biztonságban vannak.”

A Numbeo biztonsági indexe szerint Franciaországnál csak Fehéroroszország veszélyesebb hely, ezzel szemben például Csehország (73,4) a kontinens egyik legmagasabb minősítésű országa, míg Lengyelország (70,8), Szlovákia (68,6) és Magyarország (66,1) szintén igen tekintélyes pontszámot ért el 2022-ben.

Korábban pedig egy olyan felmérés is napvilágot látott, amelyből kiderült, hogy az európai polgárokat sokkal kisebb valószínűséggel rabolják ki például Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban, mint a nyugat-európai országokban, és ez más súlyos bűncselekményekre, például a nemi erőszakra vonatkozó statisztikákra is igaz.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

czech, europe, france, Hungary, poland, safety