Felszámolták Mexikóváros legnagyobb sátortáborát

A migránsoknak kenőpénzt kellett fizetnie egy helyi tisztviselőnek, hogy a téren sátrakat állíthassanak fel.

NAGYVILÁG 2024. JÚNIUS 9. 20:00

A mexikói szövetségi bevándorlási hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy kiürítették Mexikóváros egyik legnagyobb, migránsok által elfoglalt belvárosi sátortáborát.

A nemzeti bevándorlási intézet szerint a migránsoknak 12-35 dollár közötti kenőpénzt kellett fizetnie egy ismeretlen tisztviselőnek azért, hogy sátrakat állíthassanak fel a zsúfolt területen

adta hírül az AP hírügynökség.

A táborban tartózkodó 432 migráns többsége rendelkezett valamilyen vízummal, amely lehetővé tette számukra, hogy Mexikóban maradjanak, és önként beleegyeztek a terület elhagyásába. Emellett mexikói személyek is voltak a táborban, valószínűleg hajléktalanok.

Körülbelül 99 migránst helyeztek át a bevándorlási hivatalokba vagy menedékhelyekre, akiknek több mint fele Haitiről, a többi pedig Venezuelából vagy Közép-Amerikából származott.

Korábban a közelben volt a Mexikói Menekültügyi Bizottság (COMAR) irodája, de azt május 29-én bezárták. A városközpont közelében fekvő, előkelő, de mégis bohém Juarez negyed lakói régóta sérelmezték, hogy a túlnyomórészt aszfaltozott gyalogosövezetet az évek során a tábor beterítette. Azzal érveltek, hogy ez növelte a bűnözési kockázatot, egészségügyi kockázatot jelentett, és megfosztotta őket kevés szabadidős területük egyikétől.

NAGYVILÁG

Címkék:

camp, mexico, migrants