Felülvizsgálják a vízumrendszert az európai országban

Vizsgálat indult az ország vízumszabályaival kapcsolatban, mert fennáll annak a lehetősége, hogy Iráni származású, szélsőséges iszlamista imámok érkezhettek az országba.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 31. 13:59

Robert Jenrick brit bevándorlási miniszter a jelentések szerint vizsgálatot indított az iráni szélsőséges iszlamista imámoknak kiadott vízumokkal kapcsolatban. A tisztviselők attól tartanak, hogy a vallási vezetők a kiskapukat kihasználva különböző módszerekkel próbáltak bejutni az Egyesült Királyságba.

A The Telegraph című lap beszámolója szerint a kormányon belül aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a keményvonalas síita papok különleges vízummal juthatnak be az országba. Ezekkel a vízumokkal pedig lehetőség nyílik arra, hogy bizonyos vallási csoportokat, illetve külföldi bevándorlókat szponzoráljanak, és Nagy-Britanniában munkavállalókat foglalkoztassanak.

A kiadvány szerint összesen 100 ilyen ember kapott vízumot Nagy-Britanniába való beutazásra. Most attól tartanak, hogy egyesek – akik nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek az országra nézve – ezeket a vallási vízumokat használják arra, hogy beosonjanak az országba, miközben a kormánynak ki kellene tiltania őket.

„Irán az Egyesült Királyság nemzeti érdekeit érintő egyik legnagyobb kihívás. A vallási munkások vízumai nem jelenthetnek kiskaput a potenciálisan veszélyes szélsőségesek számára, hogy bejussanak az országba” – jegyezte meg a Policy Exchange agytröszt vezetője és a Konzervatív Párt felsőházi tagja, Dean Godson.

A Godson vezette Policy Exchange aggodalmát fejezte ki az egyik londoni székhelyű iszlám civil szervezettel kapcsolatban, amely jelenleg kormányzati vizsgálat alatt áll, mivel a központ vezetői szélsőséges nézeteket oszthattak meg a látogatókkal.

Bár a civil szervezet azt állítja, hogy tisztán vallási és kulturális szervezet, egyesek szerint valójában az iráni kormány fedőszervezete. Sajtóinformációk szerint pedig a csoport vezetőjét közvetlenül az iráni államfő nevezi ki.

NAGYVILÁG

Címkék:

iranian, islamist radical, united kingdom