Fokozódik az újabb konfliktus Európában

Fokozódik az újabb konfliktus Európában

A boszniai államelnökség bosnyák tagja sürgősen újabb katonákat kér a balkáni országba, mert szerinte a szerbek veszélyeztetik az állam egységét. Milorad Dodik boszniai szerb vezető a minap azt nyilatkozta, békés keretek között önállósulhat a szerb entitás. A politikus kifejezte azon akaratát is, hogy a Szerb Köztársaság és Szerbia egy közös államot alkosson.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 28. 07:35

Több katonát akarnak a bosnyákok

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Dayton-ellenes kijelentéseket tesz, ezért meg kell emelni a Bosznia-Hercegovinában állomásozó nemzetközi katonai kontingens létszámát. Ezt kérte az EUFOR vezetőjétől az államelnökség bosnyák tagja.

Denis Becirovic a találkozón indítványozta, hogy rövid időn belül növeljék a katonák számát ebben a misszióban.

A bosnyák politikus a Helmut Habermayerrel folytatott megbeszélése alkalmával közölte: a szarajevói vezetés elkötelezett célkitűzése marad, hogy biztosítsa a stabil környezetet és az euroatlanti csatlakozás perspektíváját az ország minden állampolgára számára. Emellett az ország célja, hogy hozzájáruljon a nemzetközi béke fenntartásához – tette hozzá Becirovic.

Az osztrák katonai vezető válaszában jelezte, hogy az EUFOR-erők szorosan figyelemmel kísérik a bosznia-hercegovinai biztonsági és politikai helyzetet az ország minden részén, s kapcsolatban vannak mindenhol a helyi vezetéssel is.

„Boszniát csak úgy összetákolták”

A bosnyák politikus aggodalmát Milorad Dodik legutóbbi kijelentései váltották ki ezúttal. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke a minap ugyanis úgy fogalmazott: személy szerint nem hisz Bosznia-Hercegovina fennmaradásában, mert azt csak úgy összetákolták, és a Szerb Köztársaság önállósulhat, mindezt pedig békésen teszi majd meg. Dodik azt szeretné, ha a Szerb Köztársaság egyesülne Szerbiával, s egy államban élnének a szerbek.

A szerb politikus ezzel kapcsolatban a Twitteren azt írta:

„Életem végéig küzdeni fogok a szerb gyerekek szabadságáért, bárhol is éljenek. A szerbek nem élhetnek szabadság nélkül. Ez nem fenyegetés, hanem csak a vágy, hogy kifejezzük akaratunkat, a népakaratot, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság önmaga legyen, s hogy egy napon Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság egy közös állam legyen” – húzta alá Dodik.

A szerb vezető a belgrádi közmédia vendégeként rámutatott: Boszniának semmilyen logikai vagy történelmi okból sem volt perspektívája, akkor, amikor Daytonban létrehozták.

„Az egyetlen észszerű megoldás az lett volna, hogy felosszák az országot” – szögezte le Milorad Dodik.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi felépítését és közigazgatási működését a háborút lezáró Daytoni békeszerződés alapozta meg. Az ország két fő entitásból áll: a horvátok és bosnyákok alkotta Bosznia-hercegovinai Föderációból, és a többségében szerbek által lakott Boszniai Szerb Köztársaságból. Az országnak három elnöke van, nemzetiségenként egy-egy, akik cserélik az elnöklői széket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia, denis becirovic, dodik, eufor, sarajevo, serbia