Franciaország fokozott készültséggel néz a tél elébe a La Manche-csatornán

Franciaország fokozott készültséggel néz a tél elébe a La Manche-csatornán

Az idei évben rekordot döntött a csatornán átkelő migránsok száma, ezért a francia hatóságok további hajókkal készülnek a tengeri mentésre és drónokat is bevetnek az illegális átkelések megelőzése érdekében.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 5. 11:46

Soha nem kelt még át annyi illegális migráns a La Manche-csatornán, mint 2022-ben. A tengeri ügyekkel foglalkozó francia hatóság közleménye alapján az idén több mint negyvenezren jutottak át a tengeren a szigetországba, ami abszolút rekordnak számít. A kialakult helyzet rendkívül feszültté tette a diplomáciai viszonyt Franciaország és Nagy-Britannia között.

A Secrétariat général de la Mer nevű francia főigazgatóság ezért közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy a francia hatóságok további eszközökkel kívánják elejét venni az illegális migrációnak. Többek között megerősítik a mentőrendszert a tengeren, ennek érdekében két további mentőhajót bérelnek, hogy hatékonyabban tudják végezni a vízi mentést.

A miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó szervezet közlése szerint a hajók munkába állítására az elkövetkező hetekben fog sor kerülni. A szervezet drónokat is bevet, melyek segítségével láthatják majd, ha egyszerre több csónakkal is próbálnak átkelni a csatornán. Azt remélik, hogy segítségükkel sikerül megelőzni a veszélyes átkeléseket.

A regionális mentési és felügyeleti központ csapatait is megerősítik annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják kezelni azokat a helyzeteket, amikor több mentési művelet indul egyszerre.

A fenti bejelentésre és a francia hatóságok intézkedésére egy évvel a La Manche-csatorna valaha történt legtöbb áldozatot követelő katasztrófája után került sor, 2021. novemberében ugyanis 27 migráns vesztette életét a tengeren való átkelés közben.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

boats, drones, france, illegal migrants, la manche, rescue