Franciaország végeláthatatlan migránsspirálba került – videók

Franciaország végeláthatatlan migránsspirálba került – videók

Míg Franciaország és Nagy-Britannia megállapodást kötött a La Manche csatornán történő illegális bevándorlás megfékezése érdekében, a francia kormány arra vonatkozó törvényjavaslatot nyújt be, amely lehetővé tenné a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók számára a munkavállaláshoz kötött letelepedést.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 14. 14:31

Az utóbbi időben rendkívül sok vitát váltott ki Franciaországban a migránskérdés, elsősorban az illegális bevándorlókkal kapcsolatban. Az idén minden eddiginél több bevándorló kelt át Franciaországból Nagy-Britanniába a La Manche csatornán, a 20 minutes nevű francia híportál értesülései szerint csaknem 40 ezer illegális migráns jutott el a tengeren kis csónakokon a szigetországba, ami abszolút rekordnak számít, és emiatt egyre feszültebbé vált a két ország között a diplomáciai viszony. A brit vezetés jelentős anyagi támogatást nyújtott Franciaországnak annak érdekében, hogy elejét vegyék az átkeléseknek, ám ennek eddig nem volt eredménye, ennek ellenére London és Párizs megállapodott abban, hogy az Egyesült Királyság további 72 millió euróval támogatja Franciaországot abban, hogy 40 százalékkal megerősítse a rendőri jelenlétet a francia partokon, valamint további megfigyelő berendezések telepítésére is sor kerül, derül ki a francia belügyminiszter Twitter-bejegyzéséből.

A Franciaország és Nagy-Britannia közti megállapodást a La Manche csatornán történő illegális átkelések megfékezéséről szóló együttműködésről Párizsban írta alá a két ország belügyminisztere.

Franciaország északi részén azonban továbbra is rendkívül nagy számban vannak illegális bevándorlók, akik arra várnak, hogy átkeljenek a tengeren a szigetországba. A minap Nord megyében Dunkerque térségében migránsok kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik meg akarták akadályozni, hogy csónakon átkeljenek a La Manche csatornán Nagy-Britanniába.


A felvételt a GB News munkatársa, Mark White készítette, aki azt írta cikkében, hogy stábjuk Dunkerque környékén ideiglenes táborokat látott, ahol 5-6000 ember vár az átkelésre. A lap munkatársai arról számoltak be, hogy a migránsok között csak elvétve akadt néhány nő és gyerek, túlnyomó többségük fiatal férfi volt.

A La Manche csatornán kialakult helyzet mellett egy másik irányból érkező embertömeggel is meg kell küzdeniük a francia hatóságoknak, miután a kormány beadta a derekát és engedélyt adott a kikötésre Toulonban az SOS Méditerranée nevű migránsmentő civil szervezet által üzemeltetett hajó, az Ocean Viking számára. Az eset diplomáciai ellentétet szült Olaszország és Franciaország között, mivel az olasz vezetés nem adott engedélyt a kikötésre, így a hajó fedélzetén tartózkodó 234 bevándorló végül Franciaországban ért partot. Var megye prefektusa, Evence Richard a hajón tartózkodó bevándorlókkal kapcsolatban közölte, hogy a fedélzeten túlnyomórészt férfiak utaztak, mindössze 23 nő volt köztük.

A történtekről beszámoló BFMTV értesülései szerint ez volt az első alkalom, hogy egy nem kormányzati szervezethez tartozó migránsmentő hajó francia földön köthetett ki, az Ocean Viking fedélzetén tartózkodó valamennyi utas menedékjogi kérelmet nyújtott be. A prefektus által kiadott sajtóközleményből az is kiderül, hogy az utasok között 44 úgynevezett kísérő nélküli kiskorú is volt.


A francia kormány döntését élesen kritizálta a jobboldal, a Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella arról beszélt egy interjúban, hogy az életüket kockáztató bevándorlók azért vágnak neki még mindig a tengernek, mert bizonyos francia és európai politikusok elhitetik velük, hogy Európa maga az eldorádó. Az ellenzéki politikus ugyanakkor leszögezte, hogy Franciaországban 10 millió szegény ember és 6 millió munkanélküli van. Bardella úgy véli, hogy cinkosság áll fenn a szélsőbaloldali civil szervezetek és az embercsempészek között, hozzátéve, hogy meg kellene szüntetni az SOS Méditerranée nevű szervezetnek nyújtott állami támogatásokat.

A történtekre reagált a jobboldali párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen is, aki azt írta a Twitteren, hogy Emmanuel Macron bevándorlással kapcsolatos látásmódja valójában semmit nem változott, hozzátéve, hogy hallgatni kellene a francia nép akaratára, és véget kell vetni az anarchikus és tömeges bevándorlásnak, amely káoszt teremt az országban.

A francia kormány ugyanakkor érdekes megoldást talált ki annak érdekében, hogy csökkentse a munkaerőhiányt bizonyos ágazatokban, Gérald Darmanin belügyminiszter és Olivier Dussopt munkaügyi miniszter nem rég számolt be arról, hogy új törvényjavaslatot kívánnak benyújtani a menedékjoggal és a bevándorlással kapcsolatban, melynek az lenne a lényege, hogy a már Franciaországban tartózkodó, de papírokkal nem rendelkező illegális migránsoknak letelepedési és munkavállalási engedélyt adnának abban az esetben, ha munkát vállalnának azokban a térségekben, ahol munkaerő hiánnyal küzdenek. A törvényjavaslat emellett számos olyan intézkedés bevezetését is tartalmazza, amelyekkel hatékonyabbá tehetnék az országból kiutasított külföldiek kitoloncolását, mivel az éves szinten kiadott mintegy 120 000 kitoloncolási határozatnak kevesebb mint tizedét hajtják ténylegesen végre, erről a Les Échos nevű francia gazdasági lap számolt be.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, Great Britain, italy, migrants, tensions