A hiányszakmákban elhelyezkedő migránsok letelepedési engedélyt kapnának

Míg a francia vezetés arra törekszik, hogy minél több illegális bűnelkövető migránst utasítsanak ki az országból, addig Gérald Darmanin belügyminiszter és Olivier Dussopt munkaügyi miniszter új javaslatot mutatott be az új bevándorlási törvény részeként. Ennek célja, hogy a bevándorló munkavállalók kaphassanak letelepedési engedélyt azokban a térségekben és ágazatokban, ahol munkaerőhiánnyal küzdenek.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 4. 10:04

Az utóbbi időben hatalmas politikai vitákat generált Franciaországban az illegális bevándorlók kiutasításának témája. A kérdés a 12 éves francia kislány, Lola meggyilkolása után még inkább előtérbe került, miután kiderült, hogy a gyilkos egy algériai nő, aki ellen évekkel ezelőtt kiutasítási határozatot adtak ki.

A Franciaországból kiutasított személyek sikeres deportálásainak száma egyébként látványosan csökkent az utóbbi tíz évben, míg 2012-ben a kiutasított 82 535 főből 18 441-et küldtek haza, addig 2021-ben a 62 207 kiutasítási határozatból mindössze 3501-et hajtottak végre, ami 5,6 százalékos arányt jelent. Ez a szám ennyire alacsony még sosem volt az elmúlt évtizedben.

Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban nem rég Emmanuel Macron francia elnök is megszólalt, és kijelentette, hogy alapvetően meg akarja reformálni a szabályokat és a törvényeket annak érdekében, hogy egyszerűbbé váljon a kiutasítási eljárás. Az államfő elmondása alapján szigorítani kíván a szabályokon és azt szeretné elérni, hogy 100 százalékra emelkedjen az illegális bevándorlók ellen kiadott kiutasítási eljárások végrehajtása.

A francia vezetés tehát arra törekszik, hogy javítson a kitoloncolások arányán, különösen a bűnelkövető illegális bevándorlók tekintetében. Az új bevándorlási törvénytervezetet 2023 elején vizsgálják majd, amihez most újabb kiegészítést jelentett be a belügyminiszter és a munkaügyi miniszter. Ennek célja, hogy azok a bevándorlók, akik olyan területen vállalnak munkát, ahol nehéz munkaerőt toborozni, letelepedési engedélyt kapjanak.

Ezzel a kormány a bevándorló munkavállalók szakmai integrációját kívánja megkönnyíteni

– mondta a Le Monde lapnak adott interjúban Olivier Dussopt munkaügyi miniszter. Hozzátette, hogy „a munkának ismét az integráció és az emancipáció tényezőjévé kell válnia.”

A munkaügyi miniszter ezért azon bevándorlók számára, akik a „hiányszakmákban” helyezkednek el – mint például az építőipar – támogatja a tartózkodási engedély létrehozását. Mint mondta, „a szakmai szervezetek azt mondják, hogy szükségük van ránk, hogy megkönnyítsük a külföldiek felvételét. Ezzel a törvényjavaslattal megoldást kínálunk nekik” – tette hozzá.

Az új bevándorlási törvény kapcsán Gerald Darmanin belügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány a kiutasított bevándorlókat fel akarja venni a körözési nyilvántartásba is.

„Ha összegeznem kellene, azt mondanám, hogy mostantól kezdve rossznak kell lennünk a rossz fiúkkal és jónak a jó fiúkkal”

– foglalta össze a belügyminiszter az új bevándorlási törvénytervezet intézkedéseit.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, illegal migrants, migration, work