Franciaországban a parlamenti választások második fordulójában is alacsony a részvétel

Franciaországban a parlamenti választások második fordulójában is alacsony a részvétel

A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint a második fordulóban valamivel többen járulnak az urnákhoz, mint egy héttel ezelőtt, ám az áprilisi elnökválasztáshoz képest még mindig igencsak alacsony a részvétel.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 19. 12:48

Június 19-én tartják a franciaországi parlamenti választások második, mindent eldöntő fordulóját. Összesen mintegy 48,7 millió választópolgár jogosult arra, hogy eldöntse, ki lesz az az 577 képviselő, akik az Alsóházban parlamenti mandátumhoz jutnak. Reggel 8 órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek, melyek a legtöbb francia városban 18 óráig, a nagyvárosokban pedig 20 óráig várják a választópolgárokat, csak ezt követően hozzák nyilvánosságra az első becsléseket és eredményeket a szavazásról.

Csakúgy, mint a parlamenti választások első fordulóján, Franciaország tengerentúli területein már szombaton megkezdték a szavazást és már az ottani eredmények is napvilágot láttak. Guadeloupe szigetén vereséget szenvedett a kormány embere, Justine Benin államtitkár ugyanis elbukott a második fordulóban, így nem sikerült bekerülnie a parlamentbe, a baloldali Christian Baptiste ugyanis 58,65 százalékot szerzett, szemben Benin 41,35 százalékával. Ez különösen azért váratlan, mert a június 12-én tartott első fordulóban a kormánypárti politikus az élen végzett.

 

A Le Figaro értesülései szerint a baloldali politikus győzelmét követően azt nyilatkozta, hogy Guadeloupe-nak az az érdeke, hogy kilépjen Emmanuel Macron vertikális és brutális politikájából. A lap arról is beszámolt, hogy igen alacsony volt a részvétel a szavazáson, mindössze 28,23 százalék, szemben a 2017-es évben mért 30,65 százalékkal.

A délelőtt folyamán több vezető francia politikus is urnához járult, a jobboldali Marine Le Pen az ország északi részén lévő Hénin-Beaumont nevű településen voksolt.

Franciaország történetének második női miniszterelnöke, Élisabeth Borne Calvados megyében adta le szavazatát, csakúgy, mint az első fordulóban.

A nemi erőszakkal vádolt szolidaritási miniszter, Damien Abad a svájci határ közelében lévő Oyonnax nevű településen szavazott, nem sokkal 12 óra előtt. A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a miniszter az első fordulóban a szavazatok 33,38 százalékával első helyen végzett.

A Belügyminisztérium által délben közzétett adatok szerint a parlamenti választások második fordulójában a részvétel 18,99 százalékos, ami nagyon kismértékben ugyan, de magasabb az első forduló 18,43 százalékos arányához képest.

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy ez a részvételi arány magasabb a legutóbbi, 2017-es parlamenti választások második fordulója során mért adatoknál, amikor a szavazók 17,75 százaléka adta le voksát a délelőtt folyamán, az áprilisi elnökválasztáson mért 26,41 százalékos részvételtől azonban jelentősen elmarad.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

beaten, france, general elections, participation, secretary of state