Újabb nő vádolta meg nemi erőszak kísérletével a francia minisztert – videó

Újabb nő vádolta meg nemi erőszak kísérletével a francia minisztert – videó

Egyre több tanúvallomás születik a frissen kinevezett szolidaritási miniszter ellen. A módszer több esetben is hasonló volt, a politikus mindent tagad, időközben azonban kiderült, hogy nem ez az egyetlen bírósági ügye.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 15. 13:42

Május végén robbant a hír Franciaországban, mely szerint ketten is szexuális erőszakkal vádolták meg a második női francia miniszterelnök, Élisabeth Borne frissen kinevezett szolidaritási miniszterét, Damien Abad-t. Az esetet a Médiapart oknyomozó portál hozta nyilvánosságra. Két nő is nyilatkozott nekik, akik azzal vádolják a minisztert, hogy 2010-ben és 2011-ben megerőszakolta őket. A BFMTV hírtelevízió rákérdezett a minisztert ért vádra egy sajtótájékoztatón, melyet Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter és Gérald Darmanin belügyminiszter tartott, ám utóbbi kitért a válaszadás elől, elmondása alapján nem kívánta kommentálni a témát.

A kormányfő is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, Élisabeth Borne-nak elmondása szerint nem volt tudomása a Damien Abad-t ért vádakról, hozzátéve, hogy a nyomozást annak idején lezárták, ám ha valóban szexuális zaklatás és nemi erőszak történt, akkor az nem maradhat büntetlenül.

A BFMTV számolt be róla, hogy a kormányfővel ellentétben Emmanuel Macron környezetének tudomása volt arról, hogy Damien Abad ellen korábban eljárás volt, amit 2017-ben lezártak. Az Élysée tájékoztatása alapján azonban a francia elnöki hivatalnak nem volt tudomása az ügy részleteiről és az Abad ellen felhozott vádakról.

Márpedig a vád igencsak súlyos és a két vádló elmondása alapján Abad hasonló módszert alkalmazott velük szemben, feltehetően bedrogozta őket, az italukba tett valamit, amitől bódult állapotba kerültek. A cikk megjelenését követően az ügyészség május 25-én kijelentette, hogy nem indít az ügyben előzetes vizsgálatot, írja az Ouest-France nevű lap. Damien Abad is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, tagadta, hogy nemi erőszakot követett volna el, elmondása alapján erre a testi fogyatékossága miatt nem is lenne képes.

Most azonban, hogy az ügy egy újabb feljelentővel bővült, fordulhat a kocka, ami pár nappal a parlamenti választások második fordulója előtt rendkívül rosszul jön a miniszternek. A Médiapart újságírója, Marine Turchi arról számolt be egy műsorban, hogy jelentkezett náluk egy újabb áldozat, Ain megye egykori szépségkirálynője, akit elmondása alapján 2010-ben megpróbált megerőszakolni a politikus. A hírportál erről szintén beszámolt egy újabb cikkben. Abad egy, a párizsi lakásán rendezett parti során támadt rá a nőre, akinek gyanús lett a politikus által felkínált ital. Kiment a mosdóba, hogy kiköpje, de a férfi utánament, belökte egy szemközti szobába és orális szexre akarta kényszeríteni. A nőnek végül sikerült megszöknie, amikor egy másik vendég megzavarta a politikust. Ám nem ő az egyetlen vádló, a Médiapart cikkéből kiderül, hogy nyolc további nő tanúvallomása támasztja alá az általa elmondottakat. Marine Turchi elmondása alapján több nő is hasonló módszerekről számolt be, a politikus rendkívül rámenősen éjszakai találkozókra hívta őket. Az újságíró arról is beszámolt, hogy több tanú azért kereste most fel őket, mert felháborodtak azon, hogy a miniszter fogyatékosságára hivatkozva védekezik az ellene felhozott vádakkal szemben.

A francia szolidaritási miniszter neve azonban nem csak az ellene felhozott nemi erőszak vádja kapcsán került elő a francia igazságszolgáltatásban. Az Rtl számolt be róla, hogy egy 2020-as gyilkossági kísérlettel összefüggésben hallgatták ki a politikust. A lap értesülései szerint a politikus Ain megye prefektusától és az ügyésztől próbált meg információkat szerezni a nyomozás állásáról egy emberölési kísérlet ügyében, amelyben egyik barátja és annak nővére is érintett volt. A vád szerint a testvérpár meg akarta gyilkoltatni az Oyonnax-völgyben lévő műanyaggyár egyik alkalmazottját, de ez végül nem sikerült. A lap információi alapján a testvérpár néhány hónapot előzetes letartóztatásban töltött. A lap kérdésére a politikus elismerte, hogy valóban felvette a kapcsolatot a prefektussal, de kizárólag azért, hogy tájékozódjon az ügy állásáról, a nyomozásba nem avatkozott be, azt pedig tagadta, hogy beszélt volna az ügyésszel.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, new accusation, rape, scandal, solidarity minister