Franciaországban tombol az infláció és a növekedésnek még nincs vége – videó

Franciaországban tombol az infláció és a növekedésnek még nincs vége – videó

Az élelmiszerek átlagára októberben 12 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, de még nincs vége az áremelkedésnek. Egy felvételen egy francia férfi arról beszél, hogy a magas benzinárak miatt nem tud bejárni autóval a munkahelyére, ezért a kocsiban alszik és ételre sem futja minden nap.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 3. 16:01

Franciaországban szárnyal az infláció, az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszerárak tavaly októberhez képest 11,8 százalékkal drágultak, ezen belül még kiugróbb mértékű, 16,9 százalékos a drágulás a friss élelmiszerek esetében. A Le Figaro nevű lap értesülései szerint azonban még koránt sincs vége a 2022 tavaszán kezdődött markáns áremelkedésnek, 2023 végére akár a 20 százalékot is elérheti a drágulás. Az ezzel kapcsolatos éves ártárgyalások csütörtökön kezdődtek a forgalmazók és a mezőgazdasági élelmiszergyártók között, a megállapodást március 1-ig kell megkötni.

Az INSEE adataiból az is kiderül, hogy 2022-ben az energiaárak is ugrásszerűen megemelkedtek Franciaországban, 19,2 százalékos volt a drágulás az októberi adatok szerint. Az energiaárak megemelkedése természetesen kihat az élelmiszerárakra is. A Système U nevű kiskereskedelmi szakszervezet elnöke, Dominique Schelcher a France Inter-nek adott interjújában arról beszélt, hogy az agrár-élelmiszerláncban az energia ára jelentős hatással lesz számos vállalatra nézve, az igazi nehézségre, egy második inflációs hullámra január végén, február elején lehet számítani, amikor az első energiaszámlák kiküldésre kerülnek.

Jacques Creyssel, a Kereskedelmi és Forgalmazási Szövetség (FCD) főmegbízottja arról számolt be a sajtónak, hogy 2023-ban a 2022-es évben tapasztalt áremelkedésnél nagyobb mértékű drágulásra lehet számítani. A drágulás előreláthatóan két számjegyű lesz.

A friss termékek áremelkedésének hatása már most is érezhető az üzletekben, a jelentősen megdrágult élelmiszerekből kevesebbet vásárolnak a fogyasztók. Az FCD adatai szerint a marhahús vásárlása 12 százalékkal, a halé 20 százalékkal, a gyümölcs- és zöldségféléké pedig 8 százalékkal csökkent.

A Système U elnöke, Dominique Schelcher is arról beszélt a France Internek, hogy a lakosság 75 százaléka jelentősen változtatott a vásárlási szokásain, elsősorban a legszükségesebbeket vásárolják meg és lemondanak az olyan nélkülözhető dolgokról, mint például a textilipari termékek vagy az edények. A szakember elmondása alapján ez a folyamat immár féléve tart és még mindig folytatódik.

Az infláció és a megemelkedett energiaárak, valamint az üzemanyag ársapkájának csökkentése valóban mindennapi gondokat okoz egyeseknek, egy 38 éves, ideiglenes munkából élő fiatalember, Didier arról beszélt a 7 á 8 (7-től 8-ig) nevű műsor riporterének, hogy nem tudja megtankolni az autóját, amivel nap mint nap bejár a munkahelyére dolgozni, ezért a hideg ellenére is a kocsiban alszik, de éjjelente többször is felébred, mert fázik. Ha nagyon hideg van, beindítja egy kis időre a motor, de nem járatja sokáig, mert akkor fogy a benzin. A fiatalember azt is elmondta, hogy van olyan nap, amikor nem eszik, elmondása alapján a forgatást megelőző nap ebédelt, de aznap nem, csak egy kis kólát ivott délben, egy üveg üdítő elég neki három napig.

A felvételt a Twitteren megosztó felhasználó azt írta a közösségi oldalon a riporttal kapcsolatban, hogy a felvételt látva eszébe jutottak azok a milliárdok, amiket Emmanuel Macron Ukrajnának és Dél-Afrikának adományozott, hozzátéve, hogy a francia államfő nem foglalkozik a francia lakosság nyomorával.

Reagált a felvételre Éric Zemmour jobboldali politikus is, aki szerint szívszorítóak a fiatalember szavai. Először a mieinkre gondoljunk – írta Zemmour a Twitteren.

 

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

consequences, energy prices, france, fresh food, inflation, rising