Gendersemlegessé tennék a családjogi törvényt

A gendersemleges szabályozásra való törekvés jegyében újabb országban írnák át a családjogi törvényt, és kivennék belőle az "anya", illetve "apa" szavakat.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 28. 10:43

A 2022-ben közzétett „Szülőség minden időkre, a gyermekek családi életének erősebb védelme” című jelentés olyan szülői jogi szabályozást javasol, amely eltörli a nemi és szülői szerepeket. Az egyik legjelentősebb javaslat az „anya” és az „apa” kifejezések fokozatos megszüntetése, és a semlegesebb hangzású „szülő” kifejezéssel való pótlásuk. Összességében a tanulmány a jogszabályok terminológiájának megváltoztatására ösztönzi a jogalkotókat, hogy elkerüljék a hagyományos nemi szerepekhez és a biológiai nemhez köthető kifejezések használatát.

A vizsgálat több konzultációs testülethez is eljutott, amelyek közül az egyik a baloldali identitáspolitikai szervezet, az RFSL for Sexual Minorities. A szervezet pozitívan áll a javaslatokhoz, bár úgy véli, hogy a vizsgálók néhány ponton tovább is elmehettek volna.

„Fontos, hogy olyan törvényeink legyenek, amelyek mindenkire ráillenek, függetlenül a transzneműségétől, emellett pedig a jogszabályoknak figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy egyes transz férfiak szülhetnek és adományozhatnak petesejteket, illetve hogy a transz nők hozzájárulhattak spermával egy gyermek fogantatásához” – állította a szervezet a törvénytervezetről szóló véleményezésében.

Azonban vannak olyan hangok is, amelyek szigorúan elleneznék a családjogi törvény liberalizációját. Az SvD című médiumban megjelent véleménycikkben több női szervezet is kritikusan nyilatkozott a tervezetről. Az egyik álláspont szerint a nemi megkülönböztető terminológia láthatatlanná teszi a nőket. Érvelésük szerint ez meghiúsítja azt a hosszú küzdelmet, amelyet azért folytattak, hogy a nők elismerést nyerjenek a közéletben. Ha például a javaslat megvalósulna, akkor egy olyan kifejezés, mint az „anyaság” eltűnne a jogi szövegből, és helyébe a semlegesebb „szülőség” fog lépni.

A cikk szerzői úgy vélik, hogy az új baloldali gender- és identitáspolitikai nyelvezet végső soron dehumanizálja a nőket. A „nő” szó elkerülése érdekében különböző kontextusokban már olyan szavakat használnak a törvényhozók, mint a „menstruáló” vagy a „méh hordozója”, ezek a kifejezések azonban közvetlenül dehumanizálják a nőket és a lányokat” – áll a véleménycikkben.

A vizsgálatot az előző, szociáldemokrata kormány rendelte el, azonban az új kormány várhatóan más nézőpontból fogja megközelíteni a helyzetet, így jelenleg nem világos, hogy a javaslatokat milyen mértékben fogják végrehajtani.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, parental rights, sweden, trans