Hiába a brüsszeli pénz, nem szankciózik az európai ország

Hiába a brüsszeli pénz, nem szankciózik az európai ország

Az Európai Unió 165 millió euróval támogatja Szerbiát, hogy túl legyen a mindenkit érintő energiaválságon. Ezt az Európai Bizottság elnöke jelentette be balkáni látogatása során. Ennek ellenére Szerbia továbbra is kitart, nem vezet be szankciókat Oroszország ellen. Ivica Dacic, szerb külügyminiszter szerint nem kapott megfelelő politikai ajánlatot az ország, ezért nem is válik meg szövetségesétől.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 1. 08:01

Támogatási csomag és elvárások

Nyugat-balkáni körúton vett részt néhány napja az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen minden érintett országban elmondta, az EU továbbra is támogatja a térség EU-integrációját, az energetikai válság kapcsán pedig kijelentette: az Nyugat-Balkán államai számíthatnak az Unió anyagi támogatására.

kép: Facebook

Az Európai Bizottság elnöke Szerbiában megtekintette a Bulgária felé irányuló gázvezeték kiépítését, mely lehetővé teszi majd, hogy Belgrád részesüljön a görög kikötőkbe érkező LNG-ből. A projektet jelentős uniós forrásokból pénzelik. Aleksandar Vucic elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján pedig bejelentette: Szerbiának 165 millió eurós támogatást különítettek el, mellyel az ország enyhítheti az energetikai krízis következményeit. Emellett egy hosszabb távú, az egész térséget érintő beruházási projektet is bejelentett: 500 millió euró értékben segítenék az energetikai infrastruktúra fejlesztését célzó projekteket.

Von der Leyen elismerően szólt Szerbia reformtörekvéseiről is, elsősorban a vízumpolitika terén elért eredményekről. Ugyanakkor kijelentette, most azt várják, hogy Belgrád újabb fontos lépéseket tegyen meg. Ezek a kérdések már régóta napirenden vannak: az egyik a koszovói párbeszéd előmozdítása, a másik az ország kül- és biztonságpolitikájának összehangolása az Unióéval. A nyitott kérdések ellenére von der Leyen bizakodón zárta beszédét, mint fogalmazott, „Tudom, hogy Szerbia jövője az Unióban van, a mi Uniónk nem teljes Szerbia nélkül.”

Szerb külügyminiszter: a döntéseinket nem külső nyomás hatására hozzuk

A bejelentett támogatási csomag ellenére Szerbia nem szeretne változtatni álláspontján, miszerint nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Ivica Dacic, aki az új kormányban visszatért régi helyére, vagyis a külügyminiszteri székbe, azt mondta, Szerbiának nem érdeke a büntetőintézkedések alkalmazása Moszkvával szemben.

„Ha a mi érdekeink, a mi gazdaságunk vagy a mi politikai stabilitásunk veszélybe kerül, majd elgondolkodunk azon, hogy változtatunk az álláspontunkon. Az azonban a mi döntésünk lesz, melyet nem külső nyomás hatására hozunk”

– nyomatékosította.

kép: Facebook

Egy másik nyilatkozatában pedig úgy fogalmazott, „Miféle ajánlat az, hogy vezessünk be szankciókat Oroszország ellen, cserébe Koszovót felveszik az Európa Tanácsba?” Hozzátette: ha elveszítünk egy barátot, aki kiállt az ország területi integritása mellett, mondják meg, kivel barátkozzunk helyette. Dacic megismételte: Belgrád kész tárgyalni Pristinával, de jelenleg nem adnak teret valós politikai megoldásnak, csak azon dolgoznak, hogy „hogyan nyomják le Szerbia torkán Koszovó függetlenségét”.

EP-képviselő: Szerbia nehéz helyzetbe kerülne, ha felvállalná az Oroszország elleni szankciókat

„Az energetikai segélyprogram, melyet Ursula von der Leyen is megerősített, nincs összefüggésben a szankciós politikával, de motiváló lehet” – nyilatkozta a téma kapcsán a magyar kormánypárt, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Deli Andor.

Mint magyarázta, Szerbia egyedi helyzetben van a koszovói kérdéskör és az energetika kapcsán, és nagyon nehéz helyzetbe kerülne, ha egyik pillanatról a másikra felvállalná a szankciókat. „Ez sem a szerb gazdaságnak, sem a szerb polgároknak nem érdeke.” – húzta alá a képviselő a Pannon RTV műsorában.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, gas, serbia, von der leyen