Hűtlen kezeléssel is meggyanúsították a baloldali hírportál tulajdonosát

Varga Zoltánon kívül egy másik személyt is meggyanúsított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban az ügyben, ami a 24.hu portált is működtető Central Médiacsoport tulajdonosához köthető, nagyrészt EU-s pénzből létrehozott cég áron aluli eladásával van összefüggésben. Mindkettőjüket hűtlen kezeléssel is gyanúsítják.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 8. 17:33

Összesen két gyanúsítottja van annak a büntetőeljárásnak, aminek egyik terheltje Varga Zoltán magyar ellenzéki médiamogul – tudta meg a Magyar Nemzet. A 24.hu tulajdonosát hétfőn költségvetési csalással gyanúsították meg, miután az adóhatóság azt feltételezi, hogy a korábban hozzá köthető, lényegében uniós pénzből megalapított Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek pár évvel ezelőtti eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését.

A nyomozást egy feljelentés előzte meg: Budai Gyula kormánypárti, fideszes képviselő tavaly fordult elsőként az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-hoz.

A lap információi szerint a pénzügyi nyomozók azt feltételezik, hogy a kár több mint félmilliárd forint. Varga Zoltán ügyvédje, Papp Gábor tegnap kiadott közleményéből kiderült, hogy a médiatulajdonos tagadta a terhére rótt bűncselekményt.

„Ügyfelem semmilyen bűncselekményt nem követett el, a vele közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul, emiatt a gyanúsítással szemben mindketten panasszal éltünk”

– nyilatkozta Varga védője. A Magyar Nemzet az ügyben megkereste a budapesti Fővárosi Főügyészséget is, ahol arról érdeklődött hogy összesen hány gyanúsítottja van a NAV által vizsgált, egy Nógrád megyei cég eladásával összefüggésben indított büntetőeljárásnak. Arra is kíváncsi volt, hogy az összes terheltet költségvetési csalással gyanúsítják-e, illetve hogy az érintettek tettek-e panaszt a gyanúsítás ellen és azt is megkérdezte a lap, hogy van-e olyan személy, akinek kezdeményezték a letartóztatását vagy a bűnügyi felügyeletét.

Az Ügyészség végül a következő választ küldte:

„A megadott adatok alapján egy olyan büntetőügyet lehetett azonosítani, amelyben a tegnapi napon gyanúsítás volt. A gyanúsítások révén vizsgálati szakaszba került nyomozásban az irányítási jogköröket a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség gyakorolja. A nyomozó hatóság az ügyben költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt két személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik a gyanúsítással szemben panasszal éltek. Őrizetbe vétel nem történt. A gyanúsítás elleni panaszok elbírálása az illetékes kerületi ügyészségen folyamatban van.”

NAGYVILÁG

Címkék:

cheating, Hungary, leftist