Így trükköznek a vállalatok: adócsökkentés után is közel ugyanannyiba kerül az üzemanyag

Így trükköznek a vállalatok: adócsökkentés után is közel ugyanannyiba kerül az üzemanyag

Több mint egy hete vezette be a kormány az üzemanyagokra vonatkozó adócsökkentést, a benzin és a gázolaj ára mégsem változott különösebb mértékben. Több kormánypárti és ellenzéki politikus is extraprofitadót sürget, mert jelenleg az olajipari cégek teszik zsebre az adókedvezményeket.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 13. 09:02

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az olajiparra Németországban. Hiába vezetett be ugyanis a kormány adócsökkentést az üzemanyagárak emelkedése ellen, mind a benzin, mind a gázolaj egységára közel ugyanakkora maradt. Emiatt egyre hangosabb kritikákat fogalmaznak meg az emberek. Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője kontraproduktívnak nevezte a német kormány intézkedését.

„Az üzemanyagok adócsökkentése megbukott, és meg is kellett buknia”

– jelentette ki a közgazdász. Úgy véli, hogy egy ilyen adócsökkentés csak akkor működhetne, „ha valóban verseny lenne”. A benzin és a gázolaj piacát ugyanakkor néhány ásványolajipari vállalat és finomító ellenőrzi és uralja – tette hozzá Fratzscher, aki megjegyezte azt is, hogy ha elég nagy piaci erővel rendelkeznek a vállalatok, akkor megtartják maguknak az adókedvezményt és nem adják tovább a fogyasztóknak. A szakember ezért úgy gondolja, hogy a kormánynak ki kell javítania a hibáját és újra kell gondolnia az intézkedést.

A szövetségi kartellhivatal egyelőre tehetetlen az ügyben. Andreas Mundt, a szövetségi kartellhivatal elnöke azt mondta a német közmédiának, hogy a hatósága csak akkor avatkozhatna be, ha konkrét ármegállapodások lennének az ásványolajipari cégek között, a versenyfelügyelők azonban eddig nem találtak kartellgyanús magatartást.

„Ha kivesszük az adócsökkentést, az üzemanyagok ára május vége óta nagyobb mértékben emelkedett, mint a nyersolajé. Ez természetesen kérdéseket vet fel”

– jegyezte meg ugyanakkor a kartellhivatal elnöke.

A német vállalatok az adócsökkentés első napja előtt jelentősen megemelték az áraikat, majd az intézkedés első napján valamelyest mérsékelték azokat, néhány napot követően azonban ismét emeltek az áraikon. Ezzel a trükkel elérték, hogy csak minimális mértékben csökkenjen az üzemanyagok ára. A május 31-i, azaz az adócsökkentés bevezetése előtti árszinthez képest az E10 literenként 20,9 centtel olcsóbb, míg az adókedvezmény 35,2 cent. A dízel 6,8 centtel olcsóbb, míg az adókedvezmény itt 16,7 cent. Ennyit tartottak meg maguknak tehát a vállalatok.

A benzinkutak érdekvédelmi szövetsége azzal vádolta az ásványolajipari vállalatokat, hogy a jelenlegi helyzetet a profit növelésére használják ki. Így látja az Allgemeiner Deutscher Automobil-Club is.

Az árak még mindig nagyon magasak. A kartellhivatalnak, mint semleges szervnek, meg kell állapítania, hogy a kedvezmény nem jut el a fogyasztókhoz, és a politikusoknak cselekedniük kell. Jelenleg ugyanis az adófizetők támogatják az ásványolajipar nyereségét, amely nyilvánvalóan arra használja ki a válsághelyzetet, hogy a fogyasztók kárára maximalizálja a nyereségét.

vélekedik az autós egyesület. Az olajipari vállalatokat egybefoglaló szövetség azonban visszautasította a kritikát, és azt állítja, hogy az adókedvezményt továbbadják a fogyasztóknak az árcsökkentésekkel.

A kormány elhibázott intézkedését házon belül is megszólták, a kormánykoalíciós pártok közül az SPD és a Zöldek politikusai is szót emeltek az adócsökkentés ellen, úgy vélik ugyanis, hogy rossz módszert választott a kormány az emberek tehermentesítésére. Renate Künast zöldpárti parlamenti képviselő azt javasolta, hogy a költségvetési forrásokat „másképp és célzottabban” költsék el a fogyasztók terheinek enyhítése érdekében.

„Itt egy olyan de facto visszatérítésről van szó, amely az ásványolaj-társaságok zsebébe vándorol, és még irányító hatása sincs”

– mondta a politikus.

Lars Klingbeil, az SPD frakcióvezetője azt mondta a sajtónak, hogy „nem lehet, hogy az ásványolajipari cégek a válságban még jobban megtömik a zsebüket”. Az SPD és a Zöldek több politikusa mellett Jens Spahn, az ellenzéki CDU-CSU pártszövetség parlamenti frakciójának alelnöke is az extraprofitadó mellett foglalt állást.

Az Alternative für Deutschland (AfD) ellenzéki párt fogalmazta meg a legélesebb kritikát a kormány elhibázott intézkedése és tehetetlensége kapcsán.

„Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez a szövetségi kormány egyáltalán mire képes. Ismét több milliárd eurónyi adófizetői pénz megy veszendőbe – legalábbis azon polgárok számára, akiknek minden nap autóval kell munkába járniuk, és alig tudnak megélni”.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

fuel prices, germany, oil company, taxes