Ingyenes a tömegközlekedés a nagyvárosban – de csak a migránsoknak

Ingyenessé tették a tömegközlekedést a migránsok számára, miközben az állampolgároknak továbbra is fizetnie kell, ha közösségi közlekedéssel akarnak utazni.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 2. 17:14

A svéd választásokon a szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot Vasteras településen, ahol több párttal koalícióra lépve kezdték meg a város irányítását. Az új önkormányzat egyik első döntése az volt, hogy a menedékkérők számára ingyenessé teszi a tömegközlekedést. Az ötlet a zöldpártiak és a Centrum Párt fejéből pattant ki.

„Västeråsban minden menedékkérő ingyen utazhat a buszon. Erről ma délután döntött a műszaki bizottság a testület többségének javaslatára” – jelentették be a döntést, aminek értelmében a településen lakó polgároknak ugyanazért a szolgáltatásért fizetnie kell majd, amit az illegális bevándorlók ingyenesen igénybe vehetnek.

„Ez egy nagyon kiszolgáltatott csoport, amelynek a társadalomtól kapott minden segítségre szüksége van ahhoz, hogy tisztességes életet élhessen. El kell tudniuk jutni a nyelvoktatáshoz, a szabadidős tevékenységekhez és más dolgokhoz, hogy ne legyenek teljesen elszigetelve” – sorolta az okokat Lars Nordin bizottsági elnök.

Karin Westlund alelnök pedig arról beszélt, hogy odakint egyre hidegebb lesz és egyre több embernek van szüksége a tömegközlekedésre. Az Ukrajnából elmenekült emberek idén tavasszal szeptemberig ingyen utazhattak, ami nagyban megkönnyítette a helyzetüket. Az új többség egyetért azzal, hogy megkönnyítsük a bevándorló hátterű személyek dolgát, azonban gyorsan kell lépnünk, hogy elérjük a célt – mondta Karin Westlund, a műszaki bizottság alelnöke.

NAGYVILÁG

Címkék:

free, migration, sweden