Iskolát bontanak el, hogy iszlám kulturális központ épüljön a helyén

Iskolát bontanak el, hogy iszlám kulturális központ épüljön a helyén

A svédországi Borlänge város iszlám szövetsége tekintélyes földingatlant vásárolna a helyi önkormányzattól, amelyen iszlám központot, azon belül mecsetet építene a hívek számára. Az önkormányzat a tervek kivitelezésének felgyorsítása érdekében felajánlotta, hogy elbontja az ingatlanon álló iskolaépületet is.

NAGYVILÁG 2021. JÚNIUS 19. 14:47

Iszlám központ épül a jelentős számú bevándorló-lakta Borlänge település Bullermyren városrészében – adta hírül a svédországi sajtó. Ibrahim Hamad, az egyházközség imámja a beruházás szükségességét azzal indokolta, hogy a helyi iszlám közösségnek eddig nem állt rendelkezésére megfelelő ingatlan.

A szóban forgó tekintélyes méretű telken jelenleg egy iskolaépület is áll. Hogy a beruházás gördülékenyebben mehessen, az önkormányzat felajánlotta az iszlám közösségnek, hogy elbontatja azt. 

A tervek szerint kétszintes, 1200 négyzetméter alapterületű mecset finanszírozásának részleteiről keveset tudni, azonban Ibrahim Hamad azt állítja: az Borlänge önkormányzatának „nulla koronába fog kerülni”. A svéd állami rádióban az hangzott el: a költségeket az iszlám szövetség állja az ország más muszlim közösségeinek segítségével.

A bevándorlók által preferált európai országokban sorra épülő mecsetek és iszlám kulturális központok finanszírozási gyakorlata nem mindig világos, a Strasbourgban épülő „gigamecsetet” például nagyrészt Katarból és Törökországból pénzelik, de a projekt számíthat a német kormány által feketelistára tett iszlamista török vallási egyesület, a Milli Görüs támogatására is.

https://v4na.com/nagyvilag/europa-legnagyobb-mecsetje-epul-fel-strasbourgban-44993/

Svédországban egyre több helyen húznak fel mecseteket a helyi iszlám közösségek. Jelenleg Växjö városában épül óriási imaház, 26 méter magas minarettel, hatmillió dolláros becsült költséggel, de májusban hírt adtak az ország legészakibb muszlim imaházának felépítéséről is, Luleå-ban.

NAGYVILÁG

Címkék:

Islam, mosques, sweden