Ismertette a francia kormány a vásárlóerő visszaállítására kidolgozott intézkedéseit – videó

Ismertette a francia kormány a vásárlóerő visszaállítására kidolgozott intézkedéseit – videó

A francia kormány minisztertanácsi ülését követően tette közzé a törvényjavaslatot, mellyel az infláció megfékezését és a vásárlóerő javítását kívánják elérni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 8. 15:01

Nagy összegű, 20 milliárd eurós intézkedéscsomaggal kívánja enyhíteni a francia kormány az infláció okozta vásárlőerő csökkenést, az erre vonatkozó törvényjavaslatot hetekig tartó várakozás előzte meg, végül a minisztertanács ülését követően ismertették.

A France Bleu összefoglalójából kiderül, hogy a francia kormány úgy döntött, hogy szeptember végéig meghosszabbítja az április 1-je óta érvényben lévő literenkénti 18 eurócentes üzemanyagkedvezményt, ami Franciaország európai területére vonatkozik. Ezt követően fokozatosan csökkentik majd a kedvezmény mértékét, október 1-től literenként 12 cent, november 1-től pedig 6 cent kedvezményt kapnak az autósok az üzemanyag árából, a támogatás december 1-ig lesz érvényben. Ezen felül október 1-től üzemanyag hozzájárulásban részesülnek azok a rászorulók, akik autóval járnak munkába, a támogatás összege 100 és 300 euró között lesz, jövedelemtől és a megtett távolságtól függően. Ez az intézkedés. valamint a benzinár kompenzáció 4,6 milliárd eurós költséget jelent a francia államháztartásnak a 2022-es évben.

Ezenkívül a miniszterek jóváhagyták a villamosenergia- és gázárak felső határának maximalizálásának az év végéig tartó meghosszabbítását, amelynek költsége több mint 14 milliárd euróra becsülhető, de nehéz pontos összeget mondani, mivel a gáz árának alakulásától függ, de nincs benne a 20 milliárdos költségvetésben. A Le Figaro a pénzügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy enélkül az intézkedés nélkül a gáz ára 50 százalékkal nőtt volna, a villamos áramé pedig 35 százalékkal.

A kormány ősztől eltörölné a rádió-és televízió előfizetési díjakat is, ami 138 eurós megtakarítást jelent a háztartásoknak, a szolgáltatóknak pedig 3,2 milliárd eurós hiányt, melyet ígérete szerint a francia állam fog feléjük kompenzálni.

A legnagyobb, 6,4 milliárd eurós összeget a nyugdíjakra és a szociális támogatásokra tervez költeni a francia kormány, Élisabeth Borne miniszterelnök a France Bleu vendégeként egy betelefonáló hallgatónak megerősítette, hogy júliustól 4 százalékkal emelik a nyugdíjakat, az intézkedés az öregségi és a rokkantnyugdíjban részesülőkre egyaránt vonatkozik. A lap kiemeli, hogy ez az emelés a januári alig több mint 1 százalékkal együtt megközelíti az infláció mértékét, amely júniusban elérte az 5,8 százalékot.

A családi ellátásokat és a szociális támogatásokat szintén 4 százalékkal növeli a kormány, beleértve az aktív szolidaritási jövedelmet (RSA), a fogyatékkal élő felnőttek támogatását (AAH) és az idősek szolidaritási támogatását (ASPA).

A lakhatással kapcsolatban két fő intézkedést vezetne be a francia vezetés, az első értelmében 3,5 százalékban maximalizálnák a bérleti díj emelésének mértékét, és a bérleti díjak várható emelkedésére való tekintettel ugyanilyen mértékben megemelik a személyre szabott lakhatási támogatást. A Le Figaro értesülései szerint ez 5,8 millió háztartást érint, köztük 800 000 diákot és összesen 169 millió eurós költséggel jár.

A tavasszal beharangozott chèque alimentaire elnevezésű étkezési utalvány is megmarad, bár más nevet kap, de a lényeg ugyanaz lesz, hogy ily módon segítsék a legszerényebb körülmények között élő családokat abban, hogy egészséges élelmiszereket vásárolhassanak. A törvénytervezet értelmében a francia állam 100 eurós rendkívüli segélyt ad a rászorulóknak, amelyhez eltartott gyermekenként további 50 eurót adnának. Ez szeptemberben automatikusan kerülne kifizetésre és 8 millió alacsony jövedelmű háztartást érint, a szociális segélyek és az étkezési támogatások teljes költsége előreláthatóan mintegy 7,4 milliárd euró lesz 2022-ben.

Stanislas Guerini közszolgálati miniszter június 28-i bejelentése alapján július 1-től 3,5 százalékkal emelik 5,6 millió köztisztviselő fizetését, a kormány úgy véli, hogy az intézkedés révén csaknem 700 ezer minimálbérrel rendelkező közalkalmazott és szerződéses munkavállaló kerülhet ki a létbizonytalanságból. A Le Figaro ugyanakkor kiemelte, hogy a közalkalmazottak fizetése 2016 óta nem emelkedett Franciaországban.

Ezen felül a francia kormány csökkenteni kívánja a minimálbérhez közeli nettó jövedelemmel rendelkező egyéni vállalkozókat terhelő járulékokat is, melynek eredményeképp évente 550 eurót takaríthatnak meg a vállalkozók, ez az intézkedés az év végén lépne életbe és évi 500 milliós költséggel járna.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter a Twitteren üzent a franciáknak, azt írta, garantálja, hogy nem lesz adóemelés.

Sajtóértesülések szerint a kormány törvényjavaslatát július 18-án terjesztik a Nemzetgyűlés elé.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bruno le maire, draft law, elisabeth borne, france, inflation, purchasing power