Jelentős változást eszközölne a francia kormány a kiskorú migránsokkal kapcsolatban – videó

Jelentős változást eszközölne a francia kormány a kiskorú migránsokkal kapcsolatban – videó

A belügyminiszter parlamenti beszédében ismertette a migrációval kapcsolatos törvényjavaslat főbb irányvonalait. Ezentúl nem küldenék közigazgatási fogvatartási központokba a kiskorú migránsokat, mert ott túlnyomórészt kitoloncolásra váró bűnözők vannak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 26. 14:50

A francia kormány arra készül, hogy megreformálja a migrációs politikát, az erről szóló törvényjavaslatot várhatóan 2023 elején terjesztik az országgyűlés elé, ám a belügyminiszter már most előzetesen vázolta a főbb irányvonalakat.

Gérald Darmanin parlamenti felszólalásában ismertette azokat a változtatásokat, melyeket a kiskorú bevándorlókkal kapcsolatban léptetne életbe a francia vezetés. A miniszter elmondása alapján a törvényjavaslat négy fő témára összpontosít, melyek a következők: határozott fellépés, az ügyintézés leegyszerűsítése, integráció és munka. A határozott fellépést azzal indokolta a miniszter, hogy túl sok nehézséget okoz a kormány számára a bűnelkövető külföldi állampolgárok kitoloncolása, ezért szigorúbb intézkedésre van szükség.

A kiskorú bevándorlókkal kapcsolatban a belügyminiszter bejelentette, hogy a kormány ezentúl nem fogja őket olyan közigazgatási fogvatartási központokban elhelyezni, ahol olyan migránsokat tartanak őrizet alatt, akiket kiutasítottak az országból a hatóságok és a kitoloncolásra várnak. Darmanin álláspontja szerint a kiskorúaknak nem kell megismerniük az ilyen típusú fogvatartást, az említett központokban tartózkodó külföldiek 92 százaléka ugyanis bűncselekményt követett el vagy a hatósági nyilvántartásban a társadalomra különösen veszélyes radikalizálódott egyénként szerepel. Darmanin kihangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás értelmében a továbbiakban azokat az illegális külföldi bevándorlókat nem kívánják közigazgatási fogvatartási központokban elhelyezni, akik ellen kiadatási eljárás van folyamatban, de büntetlen előéletűek.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ha közigazgatási fogvatartási központba akarna zárni a francia vezetés minden, az országból kiutasított külföldi állampolgárt, attól függetlenül, hogy követett-e el bűncselekményt vagy sem, erre a jelenlegi helyzetben nem lenne lehetősége, ugyanis nincs elég férőhely az ilyen központokban. A kapacitás megnövelése érdekében a parlamenti képviselőok november elején megszavazták a férőhelyek kvázi megkétszerezését, melynek értelmében 2027-re 3000-re növelnék a férőhelyeket a jelenlegi 1300-ról, írja a Le Figaro nevű lap.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

detention centres, france, french government, gerald darmanin, immigration law, migrants, minors