Kelet-Európa az atomenergiában látja a jövőt

A Nukleáris Világszövetség felmérése szerint az Európai Unióban a kelet-európai országok fektetik a legtöbb pénzt az atomenergiába.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 16. 23:12

Kelet-Európa országai nagy összegeket fektetnek be új atomerőművek létesítésébe – derül ki a Nukleáris Világszövetség felméréséből.

A kelet-európai országok a hagyományos nagy reaktorokba – amelyeket kormányzati programok keretében üzemeltetnek – és az úgynevezett kis moduláris reaktorokba is szívesen befektetnek.

Ezek az országok, amelyek most a beruházások élén járnak, korábban nem tűntek fel nukleáris úttörőként. Éppen ellenkezőleg, Lengyelországhoz hasonlóan nagymértékben függnek a fosszulis energiahordozóktól, ami az egyik fő oka a sokkal környezetbarátabb és fenntarthatóbb atomenergiába történő ambiciózus beruházásoknak.

„A hosszú távú energiafüggetlenség egyre fontosabb érv. Ezek az országok meg akarnak szabadulni az orosz gáztól, néhány ország pedig az orosz villamosenergia-rendszertől is” – mondta Samuel Ciszuk, az ELS Analysis partnere és elemzője.

A térség egyik legambiciózusabb fejlesztője Lengyelország, a kormány nemrég megállapodott egy amerikai vállalattal és három hagyományos atomreaktort építenek. A cél pedig az, hogy a következő 10-15 évben 6-9 reaktort telepítsenek országszerte.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, European Union, nuclear energy, nuclear power, poland