Kétezer meghívott vendég előtt búcsúztatták el II. Erzsébetet a londoni Westminster-apátságban

Kétezer meghívott vendég előtt búcsúztatták el II. Erzsébetet a londoni Westminster-apátságban

II. Erzsébet néhai brit uralkodó búcsúszertartására a londoni Westminster-apátságban került sor hétfőn. A ceremónián jelen voltak a királyi család tagjai és a világ országainak vezetői is.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 19. 14:46

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal brit idő szerint hétfő reggelig volt látogatható, és az előzetes becslések szerint valószínűleg meghaladta a félmilliót azoknak a száma, akik lerótták tiszteletüket a koporsónál.

MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Wo1 Rupert Frere

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Halltól 250 méterre emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába, és elhelyezték a búcsúszertartás idejére ott kialakított ravatalon.

A néhai királynő koporsóját a brit monarchia és az uralkodóház lobogója, a Royal Standard borítja, és tetején elhelyezték a koronázási ékszerekkel együtt a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát – Imperial State Crown -, amelyet a brit uralkodók a legjelesebb állami eseményeken viselnek.

A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba.

A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében. A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.

Az apátságban valamivel több mint egyórás szertatással vettek búcsút a néhai uralkodótól.

A templom szorosan kötődik II. Erzsébet királynő életéhez: 1947. november 20-án, még hercegnőként itt kötött házasságot Fülöp herceggel – aki tavaly áprilisban, életének századik, házasságuk 73. évében hunyt el -, és itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel.

A Westminster-apátságban tartott búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsója szintén a katonák vontatta ágyútalpon, lassú díszmenetben elindult a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő, hozzávetőleg egyórányi útra lévő Wellington-emlékműhöz.

A menetet a kanadai királyi lovasrendőrség díszegysége vezeti. Kanada a jórészt volt brit gyarmatokból alakult Nemzetközösség egyik olyan tagállama a 15 közül, amelynek jelenleg is a mindenkori brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

A Hyde Parktól gépjármű viszi a koporsót a királyi család legnagyobb és legősibb rezidenciájára. A néhai uralkodót a VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett windsori emlékkápolna királyi kriptájában helyezik végső nyugalomra hétfő este, szűk családi körben.

A Westminster-apátságban tartott ceremónián kétezer meghívott vendég vett részt.

Jelen volt Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, valamint a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

Miután lerótták kegyeletüket a Westminster-palotában felravatalozott II. Erzsébet koporsójánál, vasárnap este a francia elnöki pár is részt vett azon a fogadáson, amit III. Károly brit uralkodó rendezett a Buckingham-palotában. A BFMTV francia hírportál értesülései szerint a francia elnök egy 45 oldalas fotóalbumot ajándékozott a brit királynak, az Emmanuel Macron által jelképesnek titulált ajándékban időrendi sorrendben szerepelnek azok a fényképek, amelyek II. Erzsébet franciaországi látogatásai során készültek és a királynőnek a mindenkori francia államfőkkel történt találkozásait örökítik meg.

Az első fénykép az elhunyt királynő és René Coty egykori francia elnök 1957-ben történt találkozóján készült, de a könyvben szerepel többek között Charles De Gaulle, Georges Pompidou, Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande és a jelenlegi francia államfő, Emmanuel Macron is.

A francia államfő az albumban szereplő politikusok és II. Erzsébet hivatalos programjairól készült videómontázst is megosztott a Twitteren.

Emmanuel Macron elmondása alapján úgy véli, hogy az elmúlt évtizedekben II. Erzsébet királynő és Károly herceg állami látogatásainak hosszú története van és a francia elnök szerint a király számára fontos ezt látni.

II. Erzsébet uralkodása alatt többször járt Franciaországban, utolsó látogatása 2014-ben volt, amikor Normandiában járt a partraszállás 70. évfordulója alkalmából. III. Károly szintén több alkalommal járt már Franciaországban, még trónörökösként. Emmanuel Macron meghívta az új brit uralkodót országába, ám azt egylőre nem tudni, hogy a találkozóra mikor és hol kerül majd sor.

Szerbiát Ana Brnabic miniszterelnök képviselte Erzsébet királynő temetésén. A kormányfő partnerével utazott el Londonba, hogy részt vegyen a szertartáson. Brnabic a gyászkönyvbe írva megjegyezte, a világ egy nagy vezetőt veszített el.

„Egy olyan személyt veszítettünk el, aki a hagyomány és a hazaszeretet megtestesítője volt. Szerbia és az egész világ Őfelségére, mint a modern történelem egyik legjelentősebb alakjára fog emlékezni” – fogalmazott Brnabic.

A magyarok nevében Novák Katalin köztársasági elnök rótta le tiszteletét II. Erzsébet előtt.

Novák Katalin a Facebook-oldalán azt írta: “Londonba indulunk férjemmel, Istvánnal, hogy a magyarok nevében lerójam tiszteletemet II. Erzsébet ravatalánál és a világ vezetőivel együtt részt vegyek a holnapi temetésen.”

A magyar köztársasági elnök hozzátette: bár személyesen nem volt alkalmuk találkozni, távolról tisztelte a nemzete szolgálatáért, tartásáért, bölcsességéért. “Isten nyugosztalja a Királynőt!” – zárta bejegyzését.

NAGYVILÁG

Címkék:

funeral, london, queen elizabeth ii