Kétséges Macron parlamenti többsége, a baloldal és a jobboldal is mozgósítja táborát – videó

Kétséges Macron parlamenti többsége, a baloldal és a jobboldal is mozgósítja táborát – videó

Hajszál híján, mindössze pár ezer szavazattal előzte meg a francia államfőt támogató pártszövetség a baloldali koalíciót a parlamenti választások első fordulóján, június 19-én dől el, hogy sikerül-e Macron pártjának megszerezni a parlamenti többséget

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 13. 12:13

Egyre szorosabb a verseny a franciaországi parlamenti választásokon, az előzetes eredmények a Nupes elnevezésű baloldali koalíciót hozták ki győztesnek, amire gyorsan reagált is a Nupes vezetője, Jean-Luc Mélenchon, Franciaország első számú politikai erejének nevezte a koalíciót.

A baloldali politikus büszkén számolt be róla, hogy legyőzte az államfő pártját, kihangsúlyozva, hogy az 5. Köztársaságban először fordul elő, hogy egy megválasztott elnök nem szerez többséget a parlamentben.

A belügyminisztérium által közzétett végleges eredmények azonban azt mutatják, hogy nem a baloldal végzett az élen, bár nem sokon múlt a dolog, tudniillik 20000 szavazattal az Emmanuel Macront támogató Ensemble (együtt) nevű pártszövetség lett az első 25,75 százalékkal, így megelőzve a 25,66 százalékot elérő Nupes-t.

A történtekről beszámoló Le Figaro kitér rá, hogy gyakorlatilag jelenleg holtversenyben áll fej-fej mellett Macron és a baloldali koalíció a parlamenti többség megszerzéséért vívott harcban és az 5. Köztársaságban most először fordult elő, hogy az elnöki párt nem került egyértelműen az élre a parlamenti választások első fordulóját követően. Sajtóértesülések szerint az államfő alázatosságra kérte táborát az eredmények közlését követően. Mivel a Nemzetgyűlés képviselőinek száma 577, Macron pártjának legalább 289 mandátum megszerzésére lenne szüksége ahhoz, hogy parlamenti többséget szerezzen, ám ez a jelenlegi állás szerint egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, mivel a tegnap esti eredmények alapján 275 és 310 közötti képviselőt juttathatna az országgyűlésbe az államfő. Semmi sem dőlt tehát még el és tisztában van ezzel a baloldali koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon, valamint a parlamenti választásokon harmadik helyen végzett jobboldali Marine Le Pen is, akinek a pártja 18,68 százalékot ért el.

Mélenchon beszédében arra szólította fel támogatóit, hogy vasárnap mindenki menjen el szavazni, hogy visszavághassanak és véget vethessenek a 30 éves neoliberalizmusnak, valamint megakadályozzák Macront abban, hogy véghez vigye katasztrofális projektjét, kiemelve, hogy a Macron elleni fellépésben rendkívüli nagy szerepe van a fiataloknak, hiszen az övék a jövő.

A baloldali politikus Twitter-bejegyzésében a fiatalokat külön megszólította, hangsúlyozva, hogy ha elegük van abból, hogy tanulás mellett dolgozniuk kell azért, hogy finanszírozni tudják a költségeiket, akkor június 19-én szavazzanak a baloldalra és a pártkoalíció által kilátásba helyezett 1063 eurós támogatásra.

Reagált a választások első fordulójának eredményére a Marine Le Pen is, aki felszólította szavazótáborát, hogy vasárnap menjenek el szavazni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb képviselőt juttathassák a parlamentbe. A jobboldali politikus úgy véli, hogy a választópolgárok segítségével egy rendkívül erős csoportot hozhatnak létre amely megvédené a lakosság vásárlóerejét és biztonságát.


Le Pen szerint rendkívül fontos, hogy Emmanuel Macron ne szerezhesse meg az abszolút többséget, mert az lehetővé tenné számára, hogy a népre erőltesse antiszociális projektjét, és azt tegyen, amit csak akar, az emberek megkérdezése nélkül.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, general elections, jean-luc mélenchon, marine le pen, no majority