Kétszáz százalékkal megugrott a migránsbűnözés

Kétszáz százalékkal megugrott a migránsbűnözés

Egyre több településen kénytelenek befogadóközpontokat létesíteni, mert egyszerűen képtelenség elhelyezni azt a migránstömeget, ami Ausztriába érkezik. Van olyan tartomány, ahol több mint kétszáz százalékkal több bűncselekményt regisztráltak, amelyeket a központokban elhelyezett emberek követtek el.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 24. 15:14

Az osztrák menekültügyi központokban élők által elkövetett bűncselekmények száma tavaly országszerte drámai mértékben, 57,5 százalékkal nőtt – derül ki a belügyminisztérium adataiból, amelyeket azért kellett nyilvánosságra hozni, mert a konzervatív, ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hivatalos kérdést intézett a kormányhoz.

Tavaly 1183, ilyen központokban élő menedékkérők által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ami több mint kétszerese a 2021-ben regisztrált számnak. Rendkívül sokszínű a bűncselekmények palettája, rengeteg példa volt okirat-hamisításra, csalásra, lopásra, nemi erőszakra, gyermekek szexuális zaklatására, testi sértésre és gyilkosságra is.

A számok nagy földrajzi eltérést mutatnak. Míg a fővárosban, Bécsben csak 10 százalékkal nőttek a bűncselekmények, addig más területeken hatalmas emelkedés volt tapasztalható, így Felső-Ausztriában (75,9 százalékkal), Salzburgban (139,5 százalékkal) és Stájerországban (219,5 százalékkal). A bűncselekményeket jellemzően fiatal férfiak követték el, mindössze 127 esetben volt 40 év feletti a gyanúsított. Négy esetben 10 év alatti személyek, öt esetben 10-14 évesek, 156 bűncselekményt pedig 14 és 18 év közötti kiskorúak követtek el.

Hannes Amesbauer, az FPÖ biztonsági szóvivője az adatokra reagálva elmondta, hogy a kormánypártok migrációs politikája teljes kudarc, ezek a számok pedig ismét ezt bizonyították be. Úgy véli, a bűnözési statisztikák növekedése megcáfolta azt a „közkeletű narratívát, hogy a szűkös osztrák munkaerőpiac miatt nagyszámú szakképzett munkaerő” érkezik Ausztriában. A kormány ugyanis igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy a gazdaságnak jót tesz, ha minél több bevándorlót csábít Ausztriába. Az FPÖ szerint

ez a bűnözési potenciál természetesen biztonsági kockázatot is jelent a lakosság számára, és ez töretlenül folytatódik. Csak az idei első 5 hónapban kétszer annyian érkeztek Ausztriába, mint egész 2018-ban, amikor Herbert Kickl, az FPÖ elnöke volt a belügyminiszter.

Amesbauer ezzel összefüggésben ismét az FPÖ 23 pontos intézkedéscsomagjának gyors megvalósítását sürgette, amelynek az a célja, hogy Ausztria ne legyen olyan vonzó célország a migránsok számára.

„Végre következetes menekültstopra, valódi határvédelemre és a határon történő elutasítások legalizálására van szükség. Az ÖVP, az SPÖ és a Zöldek „befogadó szolgálata” megbukott, és az osztrák lakosságtól nem várható el, hogy ezt tovább tűrje”

– fogalmazott a konzervatív politikus. Az FPÖ felhívta a figyelmet arra is, hogy minél előbb meg kell kezdeni a jogtalanul Ausztriában tartózkodók deportálását is. Különösen a Szíriába történő kitoloncolásokat kell újra felgyorsítani, hiszen tavaly összesen csak 21 szíriai állampolgárt sikerült kiutasítani az országból.

Az osztrák belügyminisztérium egyébként a kitoloncolásokról csak állampolgárság szerint vezetnek statisztikát, a célország szerint nem. Ez egyben tekinthető egy beismerésnek is arra vonatkozóan, hogy a kormány nem tudja, hogy egyáltalán milyen országokba és konkrétan milyen számban történnek kitoloncolások.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, crime, illegal migrants, migrants