Kétszeresére nőtt a nemet váltó kiskorúak száma

2017 és 2021 között az országban megkétszereződött a nemet váltó kiskorúak száma. Ezzel együtt pedig háromszorosára nőtt a nemi diszfóriával azonosított betegek száma.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 3. 14:09

A nemi diszfória miatt kezelt amerikai gyerekek száma az elmúlt években meredeken emelkedett, 2017 és 2021 között kétszer annyi pubertást megakadályozó gyógyszert írtak fel az orvosok, mint korábban. A 2017-es 633-ról 1390-re ugrott 2021-ben. Az adatok az egészségbiztosítási jelentésekből származnak, ami azt jelenti, hogy a tényleges számok valószínűleg sokkal magasabbak, mivel az emberek egy része saját maga fizeti a kezelését.

Egyre több orvos hajlandó végrehajtani a nemváltás kiskorúakon, ez a trend pedig azóta van így, amióta más országban kezdenek eltávolodni a megerősítéstől és a pubertás elfojtásától, és visszatérnek az óvatosabb pszichoterápiás megközelítéshez. Svédország, Finnország, Anglia, Franciaország és Új-Zéland a közelmúltban felhagyott az affirmatív ellátási modellel, mivel aggályosnak tartják, hogy a kockázatok messze meghaladják az előnyöket, ezért inkább nem javasolják az ilyen gyógyszereket.

Ezekről a gyógyszerekről egykor úgy gondolták, hogy teljesen visszafordítható hatásai vannak, így gyermekeknek több idejük van arra hogy eldöntsék, milyen neműek szeretnének lenni. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy végzetes következményekkel jár, ha egy gyermek ilyen szereket szed.

A Daily Mail beszámolója szerint a regisztrált keresztnemű hormonokat szedő fiatalok száma a 2017-es 1 905-ről 2021-re 4 231-re emelkedett. Ezek a gyógyszerek visszafordíthatatlan változásokat okoznak a szervezetben, és a pubertásgátlókkal kombinálva meddőséghez vezetnek. A kutatások szerint megnövekszik a rák, a szívbetegségek és a csontritkulás kockázata.

A 13 és 17 év közötti serdülő lányokon végzett kétoldali masztektómiák száma ugyanebben az időszakban szintén nőtt, de lassabb ütemben. A sebészek 2019-ben 238, 2021-ben pedig 282 tinilány mellét amputálták – csak azért, mert fiúk akartak lenni.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, abortion clinics, children