Kiadja Szerbia Ukrajnának a letartóztatott volt ukrán titkosszolgálati vezetőt?

Kiadja Szerbia Ukrajnának a letartóztatott volt ukrán titkosszolgálati vezetőt?

Napok óta a niš-i börtönben várja sorsát a több százezer euró és dollár készpénz, valamint smaragdok csempészése miatt lefülelt volt ukrán titkosszolgálati vezető és német társa. Szerbiában az ügyészség jelenleg a bizonyítékokat gyűjti be.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 17. 08:35

A szerb elnök is tud Naumov ügyéről

Megerősítette a szerb államfő, hogy az ukrán titkosszolgálat egy korábbi vezetőjét tartóztatták le az észak-macedón-szerb határon. Aleksandar Vučić újságírói kérdésre csak annyit mondott, hogy valóban rendelkezik az üggyel kapcsolatos információkkal, de részleteket nem közölt. Az elnök azt sem árulta el, hogy Belgrádnak szándéka van-e kiadni az őrizetbe vett Andrij Naumovot Ukrajnának.

Kép: Szerbia Elnöke

 

Mint arról a V4NA az elsők között számolt be, Andrij Naumov egy német állampolgár társaságában, egy drága BMW-ben próbálta meg átlépni a szerb-észak-macedón határt, de a vámosok lefülelték – az autó átkutatása során ugyanis több mint 600 ezer euró és 120 ezer dollár készpénzt és két smaragdot találtak nála. Naumov és társa előzetesen nem jelentette be a hatóságoknak, hogy ekkora értéket akar átvinni a határon. A két férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

Kép: Szerbia Belügyminisztériuma

Andrij Naumov 2019-ben csatlakozott az ukrán titkosszolgálathoz. Két évvel később kinevezeték a belbiztonsági osztály vezetőjévé. Rangját csak március 31-én, azaz bőven az orosz hadműveletet követően vették el tőle, sőt mint azt korábban megírtuk, Csernobilhoz is köthetők a volt ukrán titkosszolgálati vezető korrupciós ügyei.

Naumov egyébként idén február 24-én, mindössze néhány órával az oroszok támadása előtt, titokzatos módon eltűnt. A nyomozás otthon azonnal megkezdődött, ráadásul az is kiderült, hogy családját néhány nappal korábban már külföldre küldte. Rangját azonban, az ukrán sajtó szerint, csak később, március 31-én vették el tőle, és csak akkor, vagyis több mint egy hónappal a szökése és a harcok megkezdése után vádolták meg hazaárulással. Bár nyilván az ukrán szervek is jól tudták, hogy Naumov minden bizonnyal rendkívül értékes információk birtokában van, felkutatását és elfogását „lazán” kezelték, ráadásul április 1-jén maga Zelenszkij mondta azt, hogy „most nincs itt az idő, hogy az árulókkal foglalkozzunk, majd fokozatosan mindannyian megkapják a büntetésüket”.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

Az ügyészség a bizonyítékok begyűjtésén fáradozik

Az illetékes szerb hatóságok, de Ukrajna belgrádi nagykövetsége sem közölte eddig azt, hogy Kijev kérte-e, hogy Belgrád kiadja nekik Naumovot. A letartóztatott volt titkosszolgálati vezető ügyvédje, Viktor Gostiljac az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy védence tagadja bűnösségét. Szerinte nem vonható felelősségre pénzmosásért.

“A niš-i ügyészség jelenleg a bizonyítékok begyűjtésén dolgozik” – hangsúlyozta az ügyvéd. Gostiljac hozzátette: nincsenek információi arra vonatkozóan, hogy az ukránok kérték volna Naumov kiadatását.

A rendőrség korábbi közleménye szerint Naumovot azzal gyanúsítják, hogy különösen magas értékű drágaköveket és rengeteg pénzt próbált kivinni az országból. A belügyi szervek szerint ezek az értékek bűnügyek elkövetéséből származnak. A BMW-t egyébként egy német állampolgár vezette, vele utazott az ukrán titkosszolgálat egyik korábbi vezetője. Arról egyelőre nincsenek pontos értesülések, hogy az érintettek mikor léptek be Szerbia területére, mint ahogyan arról sem, hogy mennyi időt töltöttek a balkáni országban. Sajtóértesülések szerint egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Andrij Naumov kért-e jogi segítséget országa belgrádi nagykövetségétől.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

A slobodnaevropa.org cikke szerint a Naumovval együtt őrizetbe vett német állampolgár Aleksander Akst volt. A hírek szerint ő vezette a drága személygépkocsit. Az ukrán sajtó eközben arról írt, hogy Akstot már többször gyanúsították törvénytelen ügyek szervezésével, és törvénytelenségek elkövetésével. Épp emiatt Volodimir Zelenszkij 2021 októberében szankciókat rótt ki a német férfire. Úgy látszik, hogy Naumovot ez az intézkedés egyáltalán nem zavarta abban, hogy egy kocsiban utazzon vele, s próbálja meg illegálisan a határt átlépni.

Aleksander Akst Andrij Naumovval együtt jelenleg a niš-i börtönben várja sorsát Dél-Szerbiában. A szerb törvények szerint akár 12 év börtönbüntetés is várhat rájuk.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

naumov, serbia, ukrainian