Csernobilhoz is köthetők a volt ukrán titkosszolgálati vezető korrupciós ügyei

Több százezer euró és dollár készpénzben, smaragdok, mindez drága BMW-be rejtve – az ukrán titkosszolgálat korábbi kulcsemberét néhány napja tartóztatták le a szerb rendőrök, amikor ezeket az értékeket próbálta átcsempészni a határon. Andrij Naumov múltjából azóta sorra bukkannak fel a piszkos részletek: korrupciós ügyeinek ellenére is az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij közeli embere volt, országát pedig néhány órával azelőtt hagyta el, hogy megkezdődtek volna a harcok.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 13. 14:43

Andrij Naumovot Szerbiában kapták el, most is ott tartják fogva. Nem csoda, hogy a szerb sajtó igyekszik mindent kideríteni a korrupciós ügyekkel vádolt, magas rangú állami pozíciókat betöltő férfiról, akinek elmúlt évei rendkívül szövevényesek – egyik kinevezést kapta a másik után, miközben alvilági ügyei szinte nyílt titoknak számítottak. Az oruzjeonline.com nevű, katonai témákkal foglalkozó szerb portál cikkéből kiindulva a V4NA összegyűjtötte, mit is tudni eddig a titokzatos Naumovról.

Előbb az ügyészség, aztán a „zóna”

Andrij Naumov karrierjét az ukrán állami főügyészségnél kezdte, ahol 12 évet töltött el. Kezdetben a pénzügyi, gazdasági és állami ügyek osztályának ügyésze volt, utána előléptették a főügyész mellé, majd idővel ő maga kapta meg ezt a rangos posztot. Jogi pályáját az ukrán főügyészség logisztikai vezetőjeként zárta.

Az ügyészséget elhagyva Naumov a DAZV nevű állami ügynökségnél kezdett dolgozni, melynek feladata az úgy nevezett 30 km-es körzetnek nevezett terület felügyelete. A körzetet a csernobili atomerőmű-katasztrófa után jelölték ki, Ukrajnában és részben Fehéroroszországban található. Ez a radioaktív szennyezés által leginkább sújtott térség. A zónát 1986-ban alakították ki, határainak kirajzolásakor azt vették figyelembe, milyen hatással volt a természet elhalására a katasztrófa. A terület egyes részein, a hivatalos álláspont szerint, már normális szintre csökkent a szennyezés, máshol továbbra is magasak az értékek – a terület 40 százaléka gyakorlatilag örökre veszélyes marad, a plutónium felezési ideje ugyanis 24 ezer év.

kép: Pixabay

Ennek a zónának volt tehát munkatársa Naumov, aki először „ipari objektumok megépítéséért” felelt, majd 2018-tól a Zóna szervezési, technikai és információs vezetésének támogatásával foglalkozó központ vezetőjévé nevezték ki. Ez a központ vezette a zóna gazdasági épületeit, valamint feladatkörébe tartozott az is, hogy tájékoztassa a közvéleményt a Csernobil körüli sugárzás mértékéről. Ukrán források szerint Naumov olyan magáncégekkel dolgozott együtt, melyek a zónában végeztek munkálatokat, illetve melyek látogatókat szállítottak oda.

Az ott folyó ügyeket azonban az állami vizsgálati szervek nyomozói is megfigyelték, és felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, vagyis az, hogy a helyreállításra szánt állami pénzek egy része magánszemélyek zsebébe csúszott. A korrupció gyanúja Andrij Naumovval kapcsolatban is felmerült, így vizsgálati fogságba került, a sajtónak kiadott hivatalos álláspont szerint azonban nem tudták megerősíteni Naumov érintettségét az ügyben.

Tovább a ranglétrán

A gyanús ügyek ellenére Naumovot nem tették félre, sőt, újabb magas rangú pozíció várt rá, méghozzá az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU). A szolgálat feladata a kémelhárítás, az alkotmányvédelem, a terrorellenes tevékenység, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, valamint az egyéb illegális tevékenységet felderítése és felszámolása. 1991 szeptemberében hozták létre az egykori KGB ukrajnai köztársasági részlegének alapjain. Naumov az SZBU-hoz a 2019 augusztusában kinevezett vezető, Ivan Bakanov megkeresésére érkezett. Hogy Naumov pontosan mikortól tagja a szolgálatnak, nem tudni. A közvéleményt csak 2020 októberében tájékoztatták. Akkor Volodimir Zelenszkij elnök rendeletére léptették elő tábornokká. Érdekes módon senki nem kérdőjelezte meg a döntést, ami szerint egy korábban vizsgálati fogságban lévő személy hogyan kerülhet a biztonsági szolgálathoz, és hogyan kaphat tábornoki kinevezést.

Naumov karrierje 2021 júliusában ismét ugrott egyet:

a biztonsági szolgálat egyik legmagasabb rangú embere lett – a belbiztonsági részleg vezetője.

Itt azonban már nem mentek olyan egyszerűen a dolgok. 2020 vége óta ugyanis a sajtó egyre többet foglalkozott Naumov korábbi korrupciós ügyeivel, és rámutattak például a vámügyi szervekkel való szoros együttműködésére, melynek köszönhetően piszkos vagyonra tehetett szert. Amikor az ügy széles körben is kitudódott, Zelenszkij kénytelen volt lépéseket tenni, így 2021 júliusában, titkos, mindenféle magyarázattól mentes rendelettel távolította el Naumovot az akkori posztjáról. A férfi azonban – információk szerint – folytatta korrupciós ügyleteit, és továbbra is felhasználta hivatalos kapcsolatait.

Eltűnt, mielőtt még kitört volna a háború

Naumov idén február 24-én, mindössze néhány órával az oroszok támadása előtt, titokzatos módon eltűnt.

A nyomozás azonnal megkezdődött, ráadásul az is kiderült, hogy családját néhány nappal korábban már külföldre küldte. Rangját azonban, az ukrán sajtó szerint, csak később, március 31-én vették el tőle, és csak akkor, vagyis több mint egy hónappal a szökése és a harcok megkezdése után vádolták meg hazaárulással. Bár nyilván az ukrán szervek is jól tudták, hogy Naumov minden bizonnyal rendkívül értékes információk birtokában van, felkutatását és elfogását „lazán” kezelték, ráadásul április 1-jén maga Zelenszkij mondta azt, hogy „most nincs itt az idő, hogy az árulókkal foglalkozzunk, majd fokozatosan mindannyian megkapják a büntetésüket”.

A szerb sajtó eközben azt a kérdést is felteszi, hogyan fordulhat elő az, hogy egy ilyen magas rangú és sokat tudó ember, akinek elfogása létfontosságú lehet Ukrajnának, nem akad fönt sem az EU-, sem a NATO-tagországok szűrőjén, és hogy történhet meg az, hogy végül pont egy olyan országban kapják el, amely független ezektől a nemzetközi szervektől.

A szerb-észak-macedón határon kapták el

A V4NA hírügynökség az elsők között számolt be arról, hogy Andrij Naumov egy német állampolgár társaságában, egy drága BMW-ben próbálta meg átlépni a szerb-észak-macedón határt, de a vámosok lefülelték – az autó átkutatása során ugyanis több mint 600 ezer euró és 120 ezer dollár készpénzt és két smaragdot találtak nála.

Naumov és társa előzetesen nem jelentette be a hatóságoknak, hogy ekkora értéket akar átvinni a határon. A két férfit előzetes letartóztatásba helyezték, és várhatóan feljelentést tesznek ellenük. A szerb törvények szerint akár 12 év börtönbüntetés is várhat rájuk. Az ukrán sajtó ugyanakkor arról ír, hogy mivel Andrij Naumov számos ukrán titkosszolgálati információval rendelkezik, megpróbálhat majd kereskedni ezekkel, cserébe a szabadságáért.

Az ukránok szerint ez azért is elképzelhető, mert – mint írják – a szerb belügyi tárca vezetője, Aleksandar Vulin Kreml-közeli politikus.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, naumov, ukraine