Kié is valójában az ukrán gabona?

Annak ellenére, hogy Ukrajnában termesztették, nem is annyira ukrán a gabona.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 25. 12:11

A nyilvántartásokból, és a korábbi export adatokból kiderült, hogy az ukrán gabona legfőbb feldolgozói és exportőrei között rendre felbukkannak nyugat-európai, illetve amerikai cégek. Így pedig az embargók feloldásával nem az ukrán gazdáknak, és az afrikaiaknak nyújtanak segítő kezet az országok, hanem a kiviteli bevételekkel a multinacionális cégeket gazdagítják.

Az Ukrajnában működő, tíz legnagyobb gabonát feldolgozó és exportáló vállalatból kilenc külföldi székhelyű vállalat.

A multinacionális cégek közül is a legnagyobb a Kernel vállalat, amely Luxemburgba, az európai adóparadicsomként is emlegetett országba van bejegyezve. A cég exportálja az egyik legtöbb gabonafélét, 2,26 millió tonnát, a piaci részesedése pedig csaknem 14 százalékos volt 2021-ben, amikor is Ukrajnában a Kernel volt az egyik piacvezető gabonával foglalkozó mezőgazdasági cég.

A nagyvállalat emellett egy saját terminállal is rendelkezik Odesszában, ahol a mezőgazdasági termékek ki és berakodásával foglalkoznak.

A legnagyobb vállalatok sorában a harmadik a Cargill szintén multinacionális vállalat, amelynek székhelye az Egyesült Államokban található. A Cargill világszinten a 10 legnagyobb mezőgazdasággal foglalkozó vállalatának egyike, amely több mint 170 ezer embert foglalkoztat, és 1,63 millió tonna gabonát exportált Ukrajnából.

A cég kifejezetten jó kapcsolatot ápolhat Ukrajna vezetésével, ugyanis 2021 novemberében az ukrán állam 250 millió euró hitelt vett fel a Cargill vállalat közreműködésével.

Negyedik helyen egy francia kereskedő cég, a Louis Dreyfus Társaság állt, amelynek székhelye Rotterdamban található. A több mint 200 hajós flottával rendelkező multinacionális vállalat bevétele 2021-ben 267 millió ukrán hrivnya volt. A Louis Dreyfus egyébként a világszerte a nagyobb gabonatermelő régiókban megtalálható, és évente 81 millió tonna mezőgazdasági terméket állít elő.

Az ukrán gabonafélék kiviteléből származó profit jó része így nem a gyakran emlegetett ukrán gazdákhoz, hanem nyugati multinacionális vállalatokhoz vándorol, akik a statisztikák szerint korántsem humanitárius alapon viszik szét az Ukrajnából származó gabonát a nagyvilágban.

A statisztikák szerint ugyanis a gyakran az Afrikaiak számára létszükségletként emlegetett, Ukrajnából származó gabonafélék jó része nem a fejlődő országokba került. 2022 októbere és 2023 márciusa között egy kezdeményezés keretében az Ukrajnából kiszállított mezőgazdasági termékek fő célországa Kína volt, ahova 5,6 millió tonna mezőgazdasági cikk került. A statista nevű statisztikai oldal információi szerint pedig 2023 januárjáig a gabona export kevesebb mint 30 százaléka jutott az alacsony jövedelmű országokba.

NAGYVILÁG

Címkék:

Grain from Ukraine, ukraine, united states of america