Kifizettetné az állatok szenvedését a fogyasztókkal az Európai Számvevőszék

Az Európai Számvevőszék javaslata szerint a húsáraknak tartalmazniuk kellene az állatok szenvedésének költségeit, ennek megfelelően pedig növelni kellene a húsok árát.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 25. 11:33

Az uniós testület szerint a szállítás során a vállalatok nem veszik figyelembe az állatok szenvedéseit, ami nem tükröződik sem a szállítási költségeken, sem pedig a húsok árában. Az élőállatok Európai Unión belüli szállításáról szóló 57 oldalas dokumentumban a Számvevőszék emlékeztet arra, hogy a nagy távolságra történő szállításuk kedvezőtlen hatással lehet a jólétükre.

Eva Lindström, a jelentés egyik szerzője részletezte az állatok által az utazások során elszenvedett szorongást, éhséget, szomjúságot.

A Számvevőszék ezen szenvedés csökkentése érdekében azt javasolta, hogy korlátozzák a szállítások számát azáltal, hogy pénzbeli értéket rendelnek az állatok szállítás közbeni szenvedéséhez, amit bele kellene építeni a szállítási költségbe és a hús árába.

A jelentés szerzői javasolják egy ösztönzőrendszer bevezetését, amelynek segítségével arra presszionálnák a szállítmányozó vállalatokat, hogy előzzék meg az állatjólét megsértését, és minimalizálják a nem megfelelő gyakorlatokat. Még egy, az állatok szenvedésének árazási módszerét is javasolják.

Azonban a jelentés nem számol azzal, hogy mind a szállítmányozás során fellépő, mind pedig a húsok árához hozzáadandó extra költség a polgárokat fogja megterhelni.

NAGYVILÁG

Címkék:

animal health, European Union, prices