Kijárási korlátozás következhet az oltatlanok számára

Kijárási korlátozás következhet az oltatlanok számára

Egyre drámaibb a helyzet az intenzív osztályokon, ezért korlátoznák az oltatlanok kijárását. „Nem fogom hagyni, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelődjön, csak mert még mindig túl sok a tétovázó és az oltást halogató ember” – szögezte le a vezető.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 23. 10:59

Az osztrák szövetségi kormány és a tartományi kormányzók pénteki válságtanácskozásukon megállapodtak a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések szigorításáról. Az új, 5 lépésesre bővített szabályozás elsősorban a be nem oltottak számára tartalmaz szigorításokat.

Alexander Schallenberg kancellár szerint az „oltatlanok-okozta” világjárványt meg kell akadályozni. Úgy véli, minden oltatlan számára világossá kell tenni, „hogy nagy felelősség nehezedik a vállukra”, ami megmutatkozik az intenzív osztályok foglaltságában is, ami a járványon kívüli egészségügyi ellátásra szorulók szempontjából hordoz veszélyt.

„Nem fogom hagyni, hogy az egészségügyi rendszer túlterhelődjön, csak mert még mindig túl sok a tétovázó és az oltást halogató ember” – szögezte le.

Jelenleg az intézkedéssorozat 1. szintje – 200 körüli intenzívosztályos foglalt ágy – van érvényben Auzstriában; a 2. szint 300 foglalt intenzív ágynál lép életbe. Ekkortól az éjszakai vendéglátásban, valamint a kijelölt ülőhely nélküli, 500 fősnél nagyobb rendezvényeken csak a beoltott vagy a betegségen igazoltan átesett személyek vehetnek részt. Ez az intézkedés Bécsben jelenleg már hatályos.

A 3. szint 400 foglalt intenzívosztályos ágytól érvényes, ekkortól a megfelelő antigén teszt sem lesz elegendő, a fentebb elsorolt „jogok” csak a beoltottak, a gyógyultak, illetve a negatív PCR-teszttel rendelkezők számára lesznek elérhetők.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint az országban hamarosan sor kerülhet a 3. szinthez kapcsolódó intézkedések bevezetésére.

A védelmi terv új, 4. fázisa 500 elfoglalt intenzív ágynál (a kapacitás 25 százalékánál) lép érvénybe, ekkortól a be nem oltott személyek negatív PCR-eredménnyel sem léphetnek be vendéglátóipari egységekbe és nem élhetnek a szállodai szolgáltatásokkal. Számukra a rendezvények, a kulturális intézmények és a szabadidős létesítmények, a sportesemények szintén nem lesznek látogathatók.

Ha az intenzív osztályok kihasználtsága meghaladja a 30 százalékot (ez hozzávetőleg 600 ágyat jelent), akkor következik az 5. fázis, amely Mückstein szerint a be nem oltottak számára „kilépési korlátozásokat” hoz – vagyis a korábbi pandémiás időszakokból már ismert zárlatot, mely szerint a lakókörnyezet csak néhány kivételes esetben lesz elhagyható.