Komoly környezetvédelmi kockázatokat vállal a zöldpolitika legnagyobb szószólója

Komoly környezetvédelmi kockázatokat vállal a zöldpolitika legnagyobb szószólója

A kormány úgy döntött, hogy leállítja az orosz fosszilis tüzelőanyagok importját és helyette a tankerhajókon szállított, jóval környezetszennyezőbb LNG-t vásárolja meg.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 18. 11:57

Óriási környezetvédelmi kockázatokat rejt magában az Európai Unió és a német kormány döntése, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagok importjának leállítását célozza meg. Az orosz földgázt például cseppfolyósított földgázzal (LNG) helyettesítenék, ami sokkal környezetszennyezőbb, és az ellátás is kiszámíthatatlanabb. Egy német környezetvédelmi civil szervezet, a BUND szerint ezzel az Európai Unió és a német kormány szembemegy a saját zöld politikájával.

Az LNG a Liquefied Natural Gas rövidítése. A földgázt mínusz 164 fokra hűtve cseppfolyósítják. Ez lehetővé teszi a földgáz hajón történő szállítását speciálisan erre a célra tervezett hajókon, így nincs szükség csővezetékekre a szárazföldön vagy a tengerfenéken. Ezek a hajók egy erre a célra kiépített LNG-terminálban kötnek ki, ahol betáplálhatják az LNG-t a helyi gázhálózatba. Így a mélyhűtött állapotból visszaalakul gázzá, és elosztható a meglévő vezetékeken.

Az LNG kitermelése, az úgynevezett „repesztés” azonban óriási veszélyt jelent az emberekre és a természetre – állítja Oliver Powalla, a szervezet egyik klímaszakértője.

„A repesztés során ugyanis rendkívül káros vegyi anyagokat használnak a földgáz alsóbb kőzetrétegekből való kinyeréséhez. Ennek a többek között vízből, homokból és vegyszerekből álló keveréknek talajba jutása ráadásul olyan anyagokat is kioldhat a kőzetből, mint például a higany. Ez a vegyszeres keverék pedig ezután könnyen bejuthat a talajvízbe, és elszennyezheti az ivóvizet, ami közvetlenül veszélyezteti a kitermelés közelében élőket”

– mondja Powalla.

A német kormány korábban kijelentette ugyan, hogy az újonnan épített termináloknak később könnyen átalakíthatónak kell lenniük a „zöldhidrogén” kezelésére is, így biztosítva, hogy 2045-re karbonsemleges legyen az ország gazdasága, Oliver Powalla ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ebben egyáltalán nem lehetnek biztosak. Nem készültek még ugyanis erről szóló tanulmányok vagy tervek. A szakember felidézte azt is, hogy a nemrég nyilvánosságra hozott új német szabályozás a kivitelezés gyorsítása érdekében ráadásul éppen eltörölné a környezeti hatásvizsgálatot az LNG-terminálok tervezésekor, így nincs semmiféle garancia arra, hogy bármilyen környezetvédelmi követelmény érvényesülhet ezeknél. A szervezet amiatt is aggódik, hogy ennek a könnyítésnek hatása lehet majd más infrastrukturális projektekre is.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate crisis, eu, germany, lng