Komoly pénzbírságra ítélték a rendőrgyűlölő BLM-aktivistát – videó

Komoly pénzbírságra ítélték a rendőrgyűlölő BLM-aktivistát – videó

A sokszorosan visszaeső bűnöző, a rendőri intézkedést követően elhunyt Adama Traoré nővérét kártérítésre és a perköltség megtérítésére kötelezte a fellebbviteli bíróság. A rendőrgyűlölő Assa Traoré még a nyugdíjreform elleni tüntetést is arra használta fel, hogy a rendőröket gyalázza.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 7. 10:08

Újra hallatott magáról a többszörösen visszaeső, majd 2016-ban egy rendőrségi intézkedést követően elhunyt mali származású Adama Traoré nővére, Assa, bár ennek a hírverésnek feltehetően nem örül a francia BLM mozgalom egyik vezető alakja.

A nőt ugyanis április 5-én, kedden komoly összegű, 5000 eurós kártérítésre kötelezte a fellebbviteli bíróság, amiért megrágalmazta az öccse halálakor szolgálatban lévő csendőröket.

Az ügy még 2019-re nyúlik vissza, amikor a J’accuse (vádolok) című, a Facebookon megjelent írásában Assa Traoré azt állította, hogy négy csendőr megölte a testvérét, testük súlyával ránehezedtek, majd megtagadták a bilincs levételét, mert szerintük Adama nem volt rosszul, csak szimulált.

A többszörösen visszaeső bűnöző Adama 2016 nyarán vesztette életét, amikor bedrogozott állapotban a rendőri intézkedés elől menekült. A csendőrök végül kézre kerítették és megbilincselték, mert ellenállt az intézkedésnek. Ezt követően bevitték az őrsre, ahol máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Egyes szakértői vélemények szerint a fiatalember szívbetegsége okozta a halálát, a család azonban kitart amellett, hogy az Adama-t elfogó csendőrök felelősek a fulladásért, a halál pontos körülményei még mindig nem ismertek, jelenleg is folyik ez ügyben a nyomozás.

A történtekről szóló írásában Assa Traoré nyilvánosságra hozta a szóban forgó csendőrök nevét is és azt is állította, hogy a csendőrök hazudtak a fivére halálának körülményeiről. A bíróság első fokon igazat is adott neki, ám a szóban forgó négy csendőr fellebbezett és egyiküknek igazat adott a fellebbviteli bíróság, így Assa Traoré kinyithatja majd a pénztárcáját, tudniillik az 5000 euró kártérítésen túl még 4000 euró perköltséget is ki kell fizetnie. A másik három felperes esetében ismételten felmentették Assa Traorét. A történtekről beszámoló CNews ugyanakkor kiemeli, hogy polgári peres eljárásról van szó, miután a párizsi bíróság korábban felmentette a BLM aktivistát a négy csendőrrel szemben elkövetett rágalmazás vádja alól és, mivel csak a csendőrök fellebbeztek az ítélet ellen, az ügyészség nem, a bírósági határozat jogerős.

Ami Assa Traoré rendőrök elleni fellépését illeti, a mali származású BLM aktivista minden adandó alkalmat megragad arra, hogy nyilvánosan felszólaljon a rendőri erőszak ellen, ez történt a minap is, amikor a fiatal nő a Sud Rail vasutas szakszervezet nyugdíjreform elleni tüntetésén is arról beszélt, hogy Franciaországban a rendőrök évek óta erőszakosan lépnek fel.

Assa Traoré szerint fontos felhívni a figyelmet a rendőri erőszakra, különösen a nyugdíjreform elleni tüntetésekhez hasonló társadalmi megmozdulások esetében. A BLM aktivista ugyanakkor elfelejtette megemlíteni a szélsőbal által elkövetett olyan súlyos rendőrellenes támadásokat, mint ami az ország nyugati részén lévő Sainte-Soline település határában lévő víztározónál történt. A feldühödött szélsőbalos aktivisták a tüntetők közé vegyültek és tűzijátékkal lőtték, valamint Molotov-koktéllal dobálták a csendőröket.

A támadásban többtucatnyi csendőr megsérült, egyikük olyan súlyosan, hogy mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

A Twitterre feltöltött felvételek dátumain jól látható, hogy a fenti durva szélsőbalos támadás pár nappal Assa Traoré felszólalását megelőzően történt, ő erről mégsem ejtett egy szót sem, csupán a rendőröket vádolta szisztematikus erőszakkal.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

appeal court, assa traoré, france, gulity, libel