Korlátozhatják a béranyaságot az európai uniós országban

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a kormány elítéli a béranyaságot, egyes politikusok pedig a pedofíliához hasonlították a jelenséget.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 21. 12:51

Olaszországban ismét középpontba került a béranyaságról szóló vita. Egyrészt a kormány egyértelműen a béranyaság ellen van, és nem zárja ki, hogy a tevékenységet bűncselekményként ismerjék el, ami büntetőjogi felelősségre vonást von maga után.

A 2004. február 19-i 40. számú törvény az orvosilag támogatott nemzésről szóló rendeletek sorozatán keresztül avatkozik be ezen a fronton. Konkrétan a 12. cikk (6) bekezdése kimondja, hogy három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel és 600 ezer eurótól egymillió euróig terjedő pénzbírsággal sújtják azt, aki bármilyen formában „ivarsejtek vagy embriók kereskedelmi forgalomba hozatalát vagy béranyaságot valósít meg, szervez vagy hirdet”.

Éppen ezért az emberek sokszor úgy döntenek, hogy külföldön vesznek igénybe ilyen szolgáltatásokat. Azonban mostanra a béranyaság köré egy teljes iparág épült. A surrogacyitaly.com weboldal konkrét helyszíneket is említ, ahol a béranyaságot igénybe lehet venni.

A béranyaság költsége Görögországban 78 ezer eurónál kezdődik, Albániában 61 ezer euró körül, Grúziában pedig 58 ezer euró az alapszolgáltatások költsége.

Az Egyesült Államok egy részében engedélyezett a gyakorlat. A béranyaság költsége az Egyesült Államokban a legmagasabb a világon: egy próbálkozás 100 ezer és 180 ezer euró közötti összegbe kerülhet. A BioTexCom, a vezető béranyasággal foglalkozó klinika olyan csomagokat dolgozott ki, amelyek közül a párok igényeiknek megfelelően választhatnak.

Federico Mollicone, az Olasz Testvérek pártjának képviselője a La7 Omnibus című műsorának vendégeként a béranyaságot súlyos bűncselekménynek, a pedofíliánál is súlyosabbnak minősítette. Italo Farnetani gyermekgyógyász, a Máltai Egyetem Ludes-United Campusának gyermekgyógyász professzora pedig azt állította, hogy „a prenatális pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a várandósság alatt intenzív kapcsolat jön létre az anyával, a magzat az anyaméh belsejéből elkezdi megismerni a külső környezetet, mindenekelőtt elkezdi felismerni az anya hangját és beszédmódját. Ez egy olyan elem, amelyet a jelenlegi vitában figyelembe kell venni”.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, italia, pedophilia