Legalizálná a kannabiszt a kormány, az orvosszövetség tiltakozik

A kannabisz legalizációjáról tárgyal a kormánykoalíció, miközben a várakozások szerint februárra elfogyhat a gáz az országban. A tervek szerint az uniós országban korlátozások nélkül engedélyeznék a kábítószer fogyasztását és értékesítését.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 1. 15:26

A Németországot kormányzó koalíció pártjai most arról tárgyalnak, hogy mennyire legyen liberális a kannabisz értékesítését és használatát legalizáló jogszabály az országban. A kormány egyes tagjai szerint a kábítószer dekriminalizálását célzó intézkedések ugyanis nem mennek elég messzire.

Az eddig közzétett tervezetek szerint Németország teljesen legálissá tenné a kannabiszt, így a német törvények értelmében a kábítószer fogyasztása és engedélyköteles értékesítése is megengedett lenne.

A liberálisok azonban kifogásolták a terv egyik részét, amely korlátozza a kereskedelmi forgalomban kapható kannabiszban megengedett tetrahidrokannabinol (THC) százalékos arányát. Mivel a THC a kannabiszban található legfontosabb pszichoaktív anyag, a liberális képviselők azzal érveltek, hogy az anyag százalékos arányának korlátozása az eladott kábítószerekben ösztönözni fogja a feketepiac további működését.

„Az egészségügyi minisztérium kannabisz legalizálásáról szóló dokumentuma nem éri el a feketepiac visszaszorításának célját” – panaszolta a tervekkel kapcsolatban Kristine Lütke drogpolitikai szóvivő. Lütke a továbbiakban szükségtelenül korlátozónak minősítette az intézkedéseket, és ehelyett azzal érvelt, hogy a legálisan megvásárolható mennyiségre és a kábítószerben lévő pszichoaktív elemekre vonatkozó tervezett korlátozásokat el kellene törölni.

Németországban tehát a legradikálisabb tervet javasolják Európában a marihuána legalizálását illetően, de több orvosszövetség is tiltakozik ez ellen, azzal érvelve, hogy a fiatalok számára egyértelműek az egészségügyi kockázatok. A német gyermek- és ifjúsági orvosok szakmai szövetségének elnöke, Thomas Fischbach arra figyelmeztetett, hogy

„A rendszeres kannabiszhasználat a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél helyrehozhatatlan agykárosodást okozhat, akár az értelmi teljesítmény és a szociális kompetencia tartós károsodásáig”

– mondta a Rheinische Postnak adott interjúban, hívja fel rá a figyelmet a RemixNews. A gyermek- és serdülőkorúak orvosai ezért azt szeretnék, ha nem legalizálnák a kannabiszt, mert nem világos, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a legálisan vásárolt kábítószerből átkerüljön a 18 év alattiakhoz.

NAGYVILÁG

Címkék:

cannabis, germany, politican