Lőszertartalékok nélkül maradhat az európai ország

Az ország hadseregének korábbi vezetője szerint a hadsereg egy nap alatt kifogyna lőszerekből, hogyha háborúba keveredne Oroszországgal. A szakértő szerint nagyjából egy évbe telne feltölteni a hiányzó készleteket.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 7. 10:00

Sir Richard Barrons tábornok, aki korábban Nagy Britannia hadseregének parancsnokaként szolgált, arról beszélt, hogy a kiadáscsökkentések olyan mértékben kimerítették a brit hadsereget, hogy egy Oroszországgal vívott forró háborúban az Egyesült Királyságnak egy nap alatt elfogyna a lőszere és a tüzérségi lövedéke. A The Sun című napilap által végzett kutatás szerint az Egyesült Királyság lőszergyárainak legalább egy évre lenne szükségük ahhoz, hogy annyi lövedéket állítsanak elő, amennyit jelenleg az ukránok használnak az Oroszországgal folytatott konfliktusukban.

„Ez valóban megdöbbentő. De igaz. És ezt helyre kell hoznunk. Az Egyesült Királyság többet költ a védelemre, mint bármelyik uniós szövetségesünk, és bátor fegyveres erőink már régóta Nagy-Britannia befolyásának mozgatórugói a világban. Mégis az évtizedes kiadáscsökkentések miatt kiüresedett a hadsereg” – tette hozzá az egykori parancsnok mondván, hogy a kormánynak évente további 3 milliárd fontot kellene költenie a hadseregre, hogy a NATO-szövetség legmagasabb szintjére kerüljenek.

A védelmi minisztérium a megjelent információkra reagálva közölte, hogy bár a tárolt lőszerek mennyisége szigorúan titkos, a lőszerkészletek növelésére fordított kiadásokat az invázió előtti szintet meghaladó szintre növelik a kincstár által elkülönített 560 millió font plusz forrásnak köszönhetően.

„Az ukrajnai háború a szovjet doktrína példája, amely hatalmas mennyiségű tüzérséget használ. Mi nem használunk, és soha nem is használtunk tüzérséget ilyen módszerekkel, ezért ilyen következtetéseket levonni félrevezető” – állította a minisztérium.

Ben Wallace védelmi miniszter is a parancsnok véleményén van, nemrég azt mondta, hogy az Egyesült Királyság védelmi apparátusa kiüresedett és alulfinanszírozott. „Felismertük, hogy ahogy a világ egyre veszélyesebbé, instabilabbá válik, a védelemre is egyre nagyobb arányban kell költeni, most pedig meg kell vitatni, hogy ez az arány mekkora legyen” – mondta.

Tavaly a konzervatív kormány ígéretet tett a katonai kiadások növelésére, 7 milliárd font többletfinanszírozást ígérve a 2024-25-ös költségvetési évre, amivel a védelmi kiadások 51,7 milliárd fontra emelkednének.

A katonai felkészültség nyilvánvaló hiányosságai ellenére a Konzervatív Párt egyes tagjai mint Boris Johnson volt miniszterelnök és Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának vezetője, a héten felszólították Nagy-Britanniát, hogy fokozza az Ukrajnának nyújtott támogatását, a volt miniszerelnök pedig azt követelte, hogy a kormány küldjön vadászgépeket az ukránoknak. Ellwood eközben azt állította, hogy Nagy-Britanniának közvetlenül kellene fellépnie Oroszországgal szemben Ukrajnában, ahelyett, hogy a helyi harcoló erőkre bízná az összes munkát. A kijelentéseit a politikus annak ellenére tette, hogy korábban a brit hadsereget szörnyű állapotban lévőnek nevezte, és kiemelte, hogy 10 000 katonával kevesebb van a szükségesnél.

NAGYVILÁG

Címkék:

Great Britain, russia, ukraine, war