Macron: Oroszország nem nyerheti meg a háborút – videó

Macron: Oroszország nem nyerheti meg a háborút – videó

A Németországban rendezett G7 csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatóján a francia elnök az Oroszország és Ukrajna közötti háborúról és annak következményeiről beszélt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 28. 14:09

A G7-es országok vezetői a németországi Elmauban tartottak csúcstalálkozót, melynek központi témája az ukrajnai háború volt. A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy a béke tábora és a háború tábora áll egymással szemben. A francia államfő kihangsúlyozta, hogy Oroszország nem tudja megnyerni a háborút és nem is szabad megnyernie, hozzátéve, hogy a G7-ek Ukrajnát támogatják és mindaddig fenntartják az Oroszország elleni szankciókat, ameddig szükséges.

A francia elnök a közép-ukrajnai Kremencsuk városában lévő bevásárlóközpont elleni, legalább 18 halálos áldozattal járó rakétatámadást háborús bűnnek nevezte, hozzátéve, hogy a G7 azon lesz, hogy a nemzetközi és az ukrán igazságszolgáltatás elítélje a felelősöket.

Emmanuel Macron elmondása alapján a G7 országainak célja a világ összeomlásának megakadályozása és Ukrajna újjáépítése, az infláció felszámolása, munkahelyek létesítése és egy stabil gazdaság megteremtése.
Az energiával kapcsolatban Emmanuel Macron megemlítette a fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedését, hozzátéve, hogy az energiaátállás a következő évek fő projektje marad. Elmondása alapján a G7 országainak az a közös célja, hogy jobban tudják tartani a gáz- és olajárakat és hosszú távon az, hogy az orosz gáz helyett más alternatívákat keressenek, kiemelve a nukleáris és a megújuló energiaforrásokat.

Emmanuel Macron az ukrajnai konfliktus miatt kialakult élelmiszerválságról is beszélt, melynek megoldására a G7 4,5 milliárd dollárt fordítana. A francia elnök elmondása alapján a magánszektort is mozgósítani kívánják annak érdekében, hogy fokozzák a termelést és segíthessenek az orosz búzától leginkább függő országoknak. A francia államfő említést tett az Ukrajnában blokkolt gabonafélék kiszállításának problémájáról is, melynek megoldása érdekében egyeztetés szükséges Oroszország és Ukrajna között, de Törökországot is érinti a téma. Macron ugyanakkor hozzátette, hogy mindeközben más megoldásokat is keres.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, g7, russia, ukraine, war