Macron volt politikusát elítélték erkölcsi zaklatásért

Macron volt politikusát elítélték erkölcsi zaklatásért

A munkaügyi bíróság ítélete alapján az egykori francia kormánypárti politikus rendszeresen zaklatta és fenyegette volt munkatársát, amivel jelentős mértékben rontotta a munkakörülményeit és egészségi állapotát. A politikust komoly pénzbírságra ítélték. Nem ez volt egyébként az első ilyen ügye.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 8. 12:11

Brutális módszerekkel, szisztematikusan keserítette meg egykori kollégája mindennapjait Emmanuel Macron pártjának volt politikusa, Sira Sylla, derül ki a Le Figaro cikkéből. Az újság értesülései szerint a képviselőnőt jelentős pénzbírságra ítélte a munkaügyi bíróság erkölcsi zaklatás miatt.

A szóban forgó politikus, Sira Sylla 2017-ben lett Emmanuel Macron államfő pártjának tagja, a nő a civil társadalomból került be a politikai életbe. A felperest, egy parlamenti asszisztens két évvel később, 2019 január 9-én vették fel Sira Sylla munkahelyére és elmondása alapján a közte és a politikus között lévő nézeteltérés abból alakult ki, hogy felvételekor a férfi nem említette meg, hogy súlyos szívbetegségben szenved. Saját bevallása szerint azért nem beszélt a betegségéről, mert az a munkája elvégzésében egyáltalán nem akadályozta. Azonban amikor kiderült a dolog, Sira Sylla szemrehányást tett asszisztensének, majd ezután szinte pokollá tette az életét.

A kormánypárti képviselőnő rendszeresen küldött szemrehányó, sőt, fenyegető hangvételű üzeneteket a munkatársának, melyekben szankciókat helyezett kilátásba, lenéző megjegyzéseket tett rá és gyakran említette a férfi egészségi problémáit is. A sorozatos zaklatások miatt a férfi, Charles a munkaügyi bírósághoz fordult, amely helyt adott a panaszának és megállapította, hogy Sira Sylla üzeneteivel megrontotta a felperes munkakörülményeit, valamint mentális egészségét is negatívan befolyásolta. A munkaügyi bíróság ezért erkölcsi zaklatás vádjában bűnösnek mondta ki a politikust és 20 000 eurós kártérítést ítélt meg a felperesnek.

A felperes a sajtónak kihangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselők nem csak munkaadók, hanem az embereket is képviselik, ezért abban az esetben, ha munkahelyi zaklatást követnek el, ezt nyilvánosságra kell hozni, mert az ügy mindenkire tartozik. A történtekről beszámoló France Bleu Normandie megkeresésére sem a politikus, sem ügyvédje nem válaszolt, a lap ugyanakkor úgy tudja, hogy Sira Sylla fellebbezést kíván benyújtani az ítélet ellen, amikre tíz nap áll a rendelkezésére.

Sajtóértesülések szerint a felperes nem áll meg ezen a szinten, azt tervezi, hogy a büntetőbíróságon is feljelenti egykori felettesét, aki ellen két másik munkatársa szintén hasonló vádakat hozott fel. Sira Sylla egyébként már korábban is bíróság előtt állt – majd el is elítélték – egy másik parlamenti munkatárs zaklatásáért.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

fine, france, labour tribunal, macron's political party, moral harassment, sira sylla