Magyar áldozatai is vannak az ukrán elnök háborújának

Az egyik magyarországi tévécsatorna stábja a háború sújtotta Ukrajnában forgatott az egyik magyar áldozat temetésén.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 1. 16:51

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a helyi magyarok sokáig bíztak abban, hogy a háború borzalmai nem érik el Kárpátalját, de tévedtek. A hivatalos hírforrások szerint eddig 12 magyar áldozata van a fegyveres konfliktusnak, a pontos igazság azonban nem tudható, hiszen az elhunytak számáról szóló adatok hadititoknak minősülnek.

A TV2 magyarországi stábja az egyik magyar áldozat temetésén készített interjút egy hozzátartozóval. Az elhunyt testvére a frontról érkezett a búcsúztatóra.

Az 1992-es születésű Bobik Román temetésére a halálát követő harmadik hónapban került sor, a kárpátaljai Szürtében tartott búcsúztatóján katonatársai mellett a családtagjai is jelen voltak. A helyiek az út szélén térdelve fejezték ki a tiszteletüket. Az áldozat testvére azt mondta, hogy a temetéseknél a három hónap még egész jónak számít a háború idején. Hozzátette ugyanis, hogy van, akiket akár 11 hónapig keresnek, de nem bukkannak a nyomára. Ha például egy adott harctér az ellenfél kezére kerül, akkor onnan már nem tudják elszállítani a holttesteket.

A nőt egy napra kapott eltávozást a frontról, csak azért engedték haza, hogy eltemethesse a testvérét. Beszélt arról is, van mit ennie a katonáknak, és tisztálkodni is tudnak – feltéve, ha nem lövik őket megállás nélkül. A hideg ellen úgy védekeznek, hogy amiből csak lehet, kályhát építene – mesélte a gyászoló nő. A TV2 helyszíni riportja kitért azokra a hírekre is, amelyek szerint vasúti vagonokban tárolják a fronton elesett katonák holttestét.

NAGYVILÁG

Címkék:

hungarian soldiers, Hungary, ukraine